De ce s-au hotarat dintr-o data actionarii BT sa elimine pragul de detinere

Autor: Andrei Chirileasa 16.04.2009

Unul dintre scopurile eliminarii pragului de detinere de 5% ar fi cresterea atractivitatii actiunilor pentru investitori, dar ar facilita si vanzarea bancii sau atragerea unui nou investitor puternic in actionariat.



"Investitorii care ne-au solicitat eliminarea pragului considera ca aceasta masura ar conduce la un interes mai ridicat din partea investitorilor straini si chiar al SIF-urilor, in conditiile in care unele dintre ele detin 5% din actiuni si nu mai pot cumpara", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

El nu a dorit insa sa comenteze pe marginea interesului unor posibili investitori straini privind achizitia unor pachete semnificative de actiuni, care ar depasi eventual 5% din capital.
La inceputul lui noiembrie 2008, a aparut informatia ca actionarii principali ai Bancii Transilvania, printre care se numara si Ciorcila, ar fi mandatat banca americana Merrill Lynch sa caute cumparatori si ca ar fi primit si doua oferte neangajante. Informatia, care venea intr-un context in care sistemul financiar se confrunta cu o criza de lichiditati fara precedent si se faceau speculatii cu privire la soliditatea financiara a Bancii Transilvania, cea mai mare din piata care nu are in spate un actionar majoritar international, a fost negata la acea vreme de catre conducerea bancii.
In prezent, Ciorcila isi mentine pozitia: "Nu negociem cu nimeni".
"Consider ca am fost in anii acestia cea mai transparenta companie de pe Bursa si va asigur ca vom anunta actionarii imediat ce vor aparea evenimente de acest gen", intareste el.
 
Cine a venit cu propunerea, un mister
Ramane un mister, cel putin deocamdata, care este grupul de actionari care a propus eliminarea pragului si care este scopul acestei miscari.
Reprezentantii SIF sustin ca propunerea nu a pornit de la ei si ca nu au mai multe informatii pe aceasta tema.
"Cred ca propunerea vine de la unii membri din Consiliul de Administratie. De la noi n-a pornit. In principiu, eliminarea pragului nu e un lucru rau, deoarece ar putea duce la o mai buna reprezentare a actionarilor. Nu am discutat cu conducerea bancii pe aceasta tema", spune Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), care detine 5% din actiunile Bancii Transilvania. Cuzman mai spune ca nu a auzit pana acum de tratative pentru vanzarea bancii. SIF Banat-Crisana este singurul care are un reprezentant in Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania, fiind strans legat de grupul de la Cluj. Banca Transilvania si persoanele din conducerea bancii detin circa 7% din actiunile SIF1, iar Horia Ciorcila, Claudiu Silaghi si Roberto Marzanati, reprezentantul BERD in CA la BT, si-au depus candidaturile pentru cate un loc in Consiliul de Administratie al SIF1.
 
IFC si Berd, actionari puternici
Ciorcila neaga si intentia de a atrage un nou investitor important prin intermediul unei majorari de capital. "Avem deja un investitor puternic, BERD, iar IFC ar putea deveni de asemenea un actionar semnificativ, cu circa 5-8% din capital, daca va hotari sa-si converteasca obligatiunile in actiuni, la sfarsitul acestui an."
IFC, divizia de investitii a Bancii Transilvania, detine obligatiuni TLV in valoare de circa 20 de milioane de dolari. Ciorcila spunea in urma cu dou saptamani ca vede ca scenariu probabil majorarea participatiei BERD si intrarea in actionariat a Bancii Mondiale.
Cele doua institutii au oferit anul trecut finantari importante bancii, pentru ca aceasta sa-si continue activitatea de creditare, BERD punandu-i la dispozitie 100 mil. euro, in timp ce IFC i-a facilitate un imprumut sindicalizat de 105 mil. euro. Banca dispunea de lichiditati in valoare de 3,43 mld. lei sub forma de rezerva minima obligatorie la BNR la finele anului trecut si plasamente in titluri de stat de 1,3 mld. lei, ceea ce a determinat conducerea bancii sa reduca dobanzile la depozite.
Principala preocupare pentru acest an o reprezinta insa evolutia creditelor neperformante, care, in cazul in care vor inregistra o crestere semnificativa ca pondere in activele bancii, ar putea determina pierderi in acest an, potrivit unui raport emis recent de Raiffeisen Centrobank.
 
De ce Banca Transilvania este o miza importanta