De Paste vine scrisoarea oficiala de la FMI

Autor: Mihaela Claudia Medrega 17.04.2009
 
Guvernul a fost informat, miercuri, de catre Fondul Monetar International (FMI) ca va trimite autoritatilor romane scrisoarea oficiala pentru incheierea acordului de imprumut pana luni, 20 aprilie, procedurile de contractare a banilor fiind in grafic, potrivit premierului Emil Boc.
„Am primit miercuri o confirmare a faptului ca, in perioada 14-20 aprilie, va sosi la Bucuresti de la FMI scrisoarea oficiala. Acordul de principiu deja l-am primit, ca in 4 mai pana in 6 mai se va discuta in board-ul FMI si la Comisia Europeana validarea oficiala a acestui imprumut si acordarea deja in luna mai a primei transe de imprumut", a spus Boc, la postul public de radio.
Romania a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu FMI pentru 12,95 mld. euro, iar saptamana trecuta Guvernul a primit avizul de principiu al Fondului pentru incheierea acordului.
Boc a amintit ieri ca imprumutul de la FMI este destinat BNR si ca doar banii alocati de Comisia Europeana si bancile internationale vor fi la dispozitia Ministerului Finantelor. Obiectivul Guvernului este ca imprumutul extern contractat de la CE sa fie utilizat pentru finantarea deficitului bugetar, prin investitii, iar premierul spera ca economia sa nu oblige ca o parte din acesti bani sa fie utilizati pentru plata pensiilor si salariilor. „Banii de la FMI nu ajung la Boc si Pogea, ci la Mugur Isarescu. Doar imprumutul de la Comisie ajunge la Ministerul Finantelor. Ideea este ca economia sa nu ne oblige sa folosim banii de la Comisie si pentru salarii si pensii", a spus Boc, precizand ca in acest sens s-a pronuntat si seful statului.
Presedintele Traian Basescu, aflat, ieri, in vizita la Beirut, a declarat la un forum de afaceri ca banii din imprumutul extern care vor fi pusi la dispozitia Guvernului ar putea fi folositi, in cazuri exceptionale, in functie de evolutia crizei economice, si pentru salariile si pensiile mici.
El a afirmat ca din suma de 6 miliarde de euro, in cazuri exceptionale legate de efectele crizei economice, o parte din bani ar putea fi folositi pentru salariile si pensiile mici.
In luna martie, premierul a declarat de mai multe ori ca incheierea acordului de imprumut are doar un scop preventiv, pentru a limita efectele negative ale crizei economice, si nu pentru ca Guvernul ar avea nevoie disperata de bani.
„Acest imprumut are doua componente financiare: una de la FMI, de 13 mld. euro, care merge la BNR si nu este pentru pensii si salarii, ci pentru consolidarea rezervei valutare, si aproximativ 6 mld. euro care merg in trezoreria Guvernului, la Ministerul Finantelor", a spus ieri Boc.
El adaugat ca acesti bani au in acest moment dedicatia pentru sustinerea deficitului pe componenta investitionala si ceea ce speram cu toti este ca sa nu fim nevoiti ca, din banii acestia de investitii, sa ducem mai tarziu bani spre pensii si salarii. „Deci, noi speram ca economia sa nu ne puna intr-o astfel de situatie si sa ajungem acolo. Acest lucru l-a mentionat presedintele."
 
Fitch: Nu luam in calcul adoptarea rapida a euro
Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat ieri ca ratingurile statelor din Europa de Est nu iau in calcul posibilitatea ca autoritatile UE sa permita acestor state adoptarea euro decat daca indeplinesc criteriile tratatului de la Maastricht. „Calificativele Fitch din estul Europei nu includ asteptarile ca UE sa permita adoptarea rapida a euro, ca raspuns la actualele presiuni cu care se confrunta", a declarat Edward Parker, seful diviziei pentru ratingurile tarilor europene cu economii emergente. Un document intern atribuit FMI a luat in calcul aceasta posibilitate. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la inceputul saptamanii ca adoptarea timpurie a euro ar crea probleme serioase in viitor. El a mentionat ca tinta este 1 ianuarie 2015. Mediafax