Care este atuul Norvegiei in fata crizei

Autor: Alexandru Matei 20.04.2009
Economia Norvegiei a crescut cu 1,4% in ultimul trimestru al anului trecut si este asteptata sa scada cu numai 1,2% anul acesta, in conditiile in care Europa se scufunda in cea mai adanca recesiune de la al Doilea Razboi Mondial incoace.
Coroana norvegiana s-a apreciat cu 11% fata de euro de la inceputul anului, in timp ce coroana suedeza a ramas aproape nemodificat fata de moneda unica in aceeasi perioada.
Dar in spatele stabilitatii coroanei norvegiene se afla un pilon care lipsesc tuturor marilor state europene, si anume o rezerva masiva de bani.
Fondul norvegian de pensii, format din doua entitati, dintre care una este cea in care sunt stranse veniturile obtinute de industria petroliera si a gazelor, este evaluat la 2.275 de miliarde de coroane norvegiene (325 mld. dolari).
Portofoliul de investitii al fondului de pensii al Norvegiei, unul dintre cele mai investitori din lume, a pierdut 71,5 miliarde de euro din valoare anul trecut, stergand aproape un deceniu de crestere, confom estimarilor bancii centrale.
Scaderea de 23,3% a valorii fondului este cel mai slab rezultat de la crearea sa, la inceputul anilor '90.
„Criza de pe pietele financiare a avut un impact important asupra fondului", a declarat Svein Gjedrem, guvernatorul bancii centrale a Norvegiei.
Fondul, ale carui resurse provin aproape in intregime din veniturile industriei petroliere, a fost creat pentru a finanta sistemul de asigurari sociale in momentul in care resursele petroliere se vor fi terminat.
In ciuda pierderilor suferite din cauza portofoliului de investitii, valoarea totala a fondului a crescut anul trecut cu 256 de miliarde de coroane, pana la 2.275 de miliarde de coroane, datorita preturilor record atinse de petrol.
Actiunile constituie aproximativ 50% din totalul investitiilor.
Fondul detinea participatii in cadrul a circa 7.900 de companii. La sfarsitul anului trecut fondul detinea echivalentul al 0,77% din capitalizarea totala a burselor mondiale si 1,33% din cea a pietelor de capital europene.
 
Bani pentru Est
Prin intermediul mecanismului financiar SEE Norvegia, alaturi de Islanda si Lichtenstein, pune la dispozitia tarilor din Europa de Est fonduri pentru a reduce decalajele fata de restul tarilor membre ale Uniunii Europene.
Norvegia contribuie in proportie de 97% la cele 1,3 miliarde de euro puse la dispozitie prin granturile SEE si prin programul norvegian de cooperare in perioada 2004-2009.
Romania primeste prin intermediul mecanismului financiar SEE 50,5 mil. euro, iar prin programul norvegian de cooperare inca 48 mil. euro pentru proiecte privind mediul, dezvoltarea resurselor umane sanatate si cultura.