BEI imprumuta companiile poloneze cu 6 mld. euro

Autor: Andreea Mioara Neferu 20.04.2009
Banca Europeana de Investitii (BEI) a anuntat ca ar putea dubla linia de creditare acordata Poloniei anul acesta, in conditiile in care companiile solicita finantare pentru a finaliza proiectele chiar si pe fondul turbulentelor economice, scrie Bloomberg.
Banca ar putea acorda Poloniei un imprumut total de 6 mld. euro, in crestere cu 3,2 mld. euro fata de 2008, potrivit estimarilor realizate de Marta Gajecka, vicepresedinte al BEI.
„Polonia este una dintre putinele tari care ar putea inregistra anul acesta crestere economica, astfel ca interesul pentru imprumuturile acordate de BEI este destul de ridicat, inclusiv pentru linii de creditare care sa finanteze proiecte masive in valoare de 25 de milioane de euro", a declarat Gajecka. Vicepresedintele a refuzat sa dezvaluie numele companiilor care au solicitat credite.
 
Bani pentru infrastructura
Bancile comerciale poloneze, care participa de asemenea la finantarea proiectelor aprobate de BEI, „sunt interesate in mod special de o cooperare mai stransa", a precizat Gajecka. Contributia totala a acestor banci ar putea majora valoarea liniilor de creditare acordate cu inca 3 mld. euro.
Investitorii polonezi au accesat din partea BEI imprumuturi de 18,3 mld. euro incepand cu 1990, aproximativ 40% din credite fiind utilizate in cadrul unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii. Economia Poloniei ar putea inregistra anul acesta o crestere de 1,7%, a declarat ministrul polonez de finante Jacek Rostowski, adaugand ca „scenariile pesimiste trebuie de asemenea luate in calcul".
Polonia a solicitat saptamana trecuta Fondului Monetar International un imprumut de 20 mld. dolari prin intermediul unui program de creditare destinat statelor care nu inregistreaza dezechilibre ale finantelor publice, in incercarea de a proteja moneda nationala si economia de turbulentele economice actuale.