Ce vezi, ce auzi, ce pastrezi

Autor: Pop Ioan 23.04.2009

 

 
 

In vizita la conu’ Zambacu

Muzeul National de Arta al României reia «Vizitele la conu’ Zambacu», care vor avea loc in ultima sâmbata a fiecarei luni. Aceasta este o buna ocazie pentru ca publicul sa (re)descopere istoria uneia dintre cele mai interesante si valoroase colectii de arta din tara, care a apartinut cunoscutului om de afaceri de origine armeana Krikor H. Zambaccian (1889-1962). Sâmbata, 25 aprilie 2009, incepând cu orele 11.30, iubitorii de arta sunt invitati sa petreaca o ora agreabila in casa conului Zambacu (asa cum il numeau prietenii), beneficiind de prezentarea colectiei realizata de un specialist al Muzeului National de Arta al României, fara a mai plati taxa de ghidaj obisnuita. Pentru a participa este necesara o programare in prealabil la telefon 021.314.81.19 sau prin e-mail la cosmin.ungureanu@art.museum.ro.
La sfârsitul anului 2008 muzeul s-a redeschis intr-o noua formula expozitionala, dupa ce cladirea a fost renovata, iar lucrarile restaurate. Este prezentata acum in intregime colectia de 19 pânze semnate de maestri ai scolii franceze: Delacroix, Corot, Renoir, Sisley, Pissarro, Cezanne, Picasso, Matisse, Bonnard, Utrillo, Marquet, Laprade, Campigli. O alta noutate oferita vizitatorilor cu prilejul redeschiderii este sala dedicata lucrarilor de grafica semnate de personalitati ale picturii precum Grigorescu, Tonitza, Iser, Ressu, Petrascu, Pallady, Stefan Dimitrescu si Magdalena Radulescu. Muzeul Zambaccian se remarca prin calitatea exceptionala a lucrarilor de arta româneasca care reflecta gustul desavârsit al colectionarului. Sunt prezente lucrari de vârf ale maestrilor secolului al XIX-lea sau de la inceputul secolului XX: Aman, Grigorescu, Andreescu, Luchian, alaturi de care se regasesc lucrari ale artistilor din perioada interbelica: Tonitza, Pallady, Petrascu, Iser, Darascu, Ressu etc. In imagine: Zambaccian vazut de Corneliu Baba.
 

 

EUROPAfest 2009 - muzica la puterea a patra
Festivalul EUROPAfest revine la Bucuresti, intre 7 si 13 mai, urmând sa prezinte publicului larg o serie de concerte live de blues, jazz, pop si muzica clasica performate de peste 300 de muzicieni din 40 de tari. Deschiderea festivalului va avea loc pe 7 mai, printr-un concert dedicat sarbatoririi Zilei Europei, realizat in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene in România. Evenimentul aduce in prim-plan unii dintre cei mai talentati muzicieni prezenti in festival, apartinând unor genuri muzicale diferite. La fel ca si in anii trecuti, festivalul prezinta o agenda diversificata - concerte, concursuri, workshop-uri si jam-session-uri. Concertele se vor desfasura la Sala Auditorium a MNAR, la Ateneul Român si la Hard Rock Cafe. Printre artistii confirmati pâna in prezent se numara Adio String Quartet (Austria), Virtual Jazz Band (Marea Britanie), Trio Elf (Germania), Stelzhamma (Austria), Chabliz (Olanda), Marcian Petrescu & Trenu de Noapte (România), Anne Czichowsky & Jazzpartout (Germania) si Sidesteps (Austria). In ceea ce priveste concursurile, cea de-a treia editie a Bucharest International Jazz Competition, desfasurata in cadrul EUROPAfest, promite sa reuneasca, pe lânga numeroase instrumente de percutie si suflat, multa improvizatie. In concurs s-au inscris 18 trupe, reprezentând 24 tari. De asemenea, in cadrul Jeunesses International Music Competition, publicul va putea descoperi peste 60 de tineri interpreti de vioara. Festivalul se va incheia pe 13 mai, cu Gala Laureatilor. Principesa Margareta, sub al carei patronaj se desfasoara festivalul, va inmâna cu aceasta ocazie Diploma de excelenta pentru sustinerea culturii.
 
Manual de istorie a comunismului dedicat liceenilor
Primul manual de istorie a comunismului, pentru liceu, aparut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, a fost lansat recent la Cluj-Napoca. Presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România (IICCR), Marius Oprea, prezent la eveniment, a declarat ca manualul dezbate subiecte precum economia, viata cotidiana, politica externa, rezistenta si disidenta in timpul regimului comunist si evenimentele din decembrie1989. Volumul este insotit de un DVD, realizat de IICCR cu sprijinul Televiziunii Române si al TVR Media, intitulat "O zi la Televiziunea Româna in 1988". Acesta prezinta exemple de emisiuni difuzate in cele doua ore de program al TVR din 1988. Volumul a aparut cu sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer, al Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti si al Ambasadei SUA la Bucuresti.
 
"Mincinosul", de trei ori
Piesa "Mincinosul", de Carlo Goldoni, in regia lui Toma Enache, care reuneste actori precum Valentin Uritescu, Sebastian Papaiani si Claudiu Bleont, va avea trei reprezentatii in Bucuresti, la Teatrul Nottara si la Opera Nationala. Dupa premiera bucuresteana, care va avea loc luni la Teatrul Nottara, urmatoarele reprezentatii sunt programate la Timisoara, la Opera Nationala, pe 27 aprilie, la Teatrul Nottara, pe 28 aprilie, si la Opera Nationala Bucuresti, pe 29 aprilie. Regizorul spectacolului este Toma Enache. "Mincinosul ", o poveste despre versatilitatea umana, este realizat in cadrul proiectului initiat de Asociatia Culturala de Teatru, Muzica si Film "Dracula", Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor (ANCCSR) si Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului (CIADO). Din distributia spectacolului mai fac parte Liliana Pana, Radu Zetu, Axel Moustache si Mariana Liurca.
 
Phoenix concerteaza la Bucuresti pe 7 mai
Formatia Phoenix va sustine un concert la Amfiteatrul "Mihai Eminescu" din Parcul National din Capitala pe 7 mai. Invitat special in spectacol va fi Moni Bordeianu, iar in deschidere va sustine un recital trupa Phenomenon. Biletul costa 60 de lei, pret ce include un CD al formatiei, pe care publicul il va primi la intrare. Bilete se gasesc la sediul Centrului Cultural "Mihai Eminescu" din Parcul National, dar si online, pe www.bilete.ro, www.blt.ro, www.eventim.ro. Formatia Phoenix, intitulata initial Sfintii, s-a constituit ca trupa de studenti si scolari in 1962, la Timisoara. Incepând cu anii '70, formatia intra sub cenzura comunista, iar in 1975, dupa un concert sustinut la Sarmisegetuza Dacica, aparitia ei este interzisa la televiziune. In acelasi an, Nicu Covaci este luat la politie si interogat timp de doua saptamâni, zi de zi, in urma unor acuzatii false. Din acest motiv, el renunta la cetatenia româna, iar in '76 pleaca in Olanda si se stabileste la Amsterdam. Un an mai târziu, Covaci se intoarce in tara si in boxele "Marshall" ale instalatiei sale de sunet ii inchide pe membrii formatiei, pe care ii scoate din tara si ii duce in Germania. Formatia trece apoi printr-o serie de dizolvari, artistii ocupându-se de diverse proiecte solo, dar in 1988 se reuneste inca o data in jurul lui Covaci, urmând ca, in 1990, artistul sa aiba prima revedere cu publicul român, dupa o absenta de 13 ani. In 2007, presedintele Traian Basescu i-a decorat pe membrii trupei Phoenix, cu ocazia implinirii a 45 de ani de activitate a grupului. Cel mai recent album al trupei, intitulat "Baba Novak", a fost lansat in 2005.
 
 
Clujul in trei trepte
Consiliul Judetean Cluj si Muzeul de Arta Cluj-Napoca invita publicul, pana pe 26 aprilie, la programul dedicat sarbatorilor pascale.1. Prezentari speciale ale icoanelor ortodoxe (sec. XVIII) si ale altarului bisericii catolice de la Jimbor (sec. XVI) din Galeria Nationala. Altarul va fi expus cu panourile laterale inchise, pe aceasta parte fiind pictate „Patimile lui Iisus" intr-o reprezentare inspirata de gravurile cu aceeasi tema ale lui Albrecht Durer. Program: miercuri 22 aprilie, joi 23 aprilie, vineri 24 aprilie intre orele 16-17. 2. Expozitie de xilogravuri populare. Muzeul de Arta Cluj-Napoca detine o colectie de xilogravuri (gravuri in lemn) realizate in prima jumatate a secolului al XIX-lea de mesterii populari Pop Onisie, Morar Nechita si Pop Giorgie din zona Hasdate-Gherla (jud. Cluj). Expozitia va prezenta pentru prima data publicului clujean o selectie apropiata tematic evenimentelor circumscrise sarbatorilor pascale: Cina ce de Taina, Rastignirea, Invierea. 3. Concerte de muzica liturgica.
 
Pentru detalii click aici.