Autoritatile spun ca acordul cu FMI vizeaza limitarea efectelor negative ale crizei

Autor: Mihaela Claudia Medrega 24.04.2009

„Suntem in linie dreapta in privinta realizarii acordului de imprumut cu FMI si Comisia Europeana (...) Obiectivul nostru fundamental este sa mentinem locurile de munca ale romanilor, sa relansam economia si creditarea economiei si, evident, indirect pe aceasta cale, sa putem asigura plata salariilor si pensiilor in Romania", a declarat Boc.
„Cu sau fara acordul cu FMI, cu sau fara intelegerea cu CE, aceste legi sunt absolut necesare Romaniei din punct de vedere structural pentru ca lucrurile sa mearga in directia buna si sa eliminam din sistemul de salarizare a bugetarilor privilegiile care exista, discrepantele majore si instalarea principiului echitatii si dreptatii, in primul rand, a salarizarii personalului bugetar", a subliniat primul-ministru Emil Boc, reafirmand angajamentul Guvernului de a continua reformele structurale necesare.
La randul sau, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca intreprinderile cu capital majoritar de stat si cele in care statul este actionar unic vor fi supuse unei proceduri de monitorizare al carei scop este imbunatatirea performantelor, care se va regasi in ultima instanta in reducerea arieratelor si cresterea profitabilitatii.
In cazul acestor companii si in cazul in care inregistreaza profit, majorarea salariilor trebuie facuta in stransa legatura cu cresterea productivitatii muncii. El a amintit, la finalul sedintei de joi a Guvernului, ca aceste proceduri sunt prevazute in acordul de imprumut con­venit de autoritatile romane cu Fondul Monetar International.
„Una dintre conditiile agreate cu FMI este ca majorarea salariilor pentru companiile de stat care vor inregistra profit sa fie facuta in stransa legatura cu cresterea productivitatii muncii. Intreprinderile cu capital majoritar de stat sau la care statul este unic actionar vor fi supuse unei proceduri de monitorizare al carei scop este imbunatatirea performantelor, care trebuie sa se regaseasca in ultima instanta in reducerea arieratelor intre companii, reducerea arieratelor in economie si cresterea profitabilitatii", a spus Pogea.
Ministrul a amintit ca legea salarizarii unitare in sectorul public nu va fi aplicata si la nivelul intreprinderilor cu capital de stat, deoarece angajatii acestora au contract individual de munca si nu sunt considerati ca fiind bugetari.


Principalele prevederi ale acordului cu FMI