Dobanzile la depozite au atins varfuri istorice in februarie, presand marjele bancilor

Autor: Izabela Badarau 27.04.2009
Dobanzile la economiile populatiei in lei au urcat in februarie pana la un nivel record de 16,31%, mai mult decat dublul dobanzilor oferite de banci in februarie anul trecut, potrivit datelor BNR.
La euro, dobanda medie oferita populatiei a fost de 6,65%, dupa maximul istoric inregistrat in ianuarie de 6,79%.
Surse din piata spun ca dobanzile au urcat chiar si la 20% pe an la lei si la 9-10% la euro pentru depozitele negociate, adica pentru sume mari sau clienti preferentiali.
"Presiunea pe finantare a ridicat foarte mult dobanzile la depozite la niveluri anormale. Ele sunt in continuare foarte ridicate, mult peste dobanzile interbancare, mult peste dobanda de politica monetara, desi primele semne de scadere au inceput sa apara", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.
Dobanda medie la creditele populatiei in euro a urcat in februarie pana la un varf de 9,57%, ca efect al cresterii costurilor la care se finantau bancile in toamna.
Exista un decalaj intre cresterea sau scaderea costurilor la care se finanteaza bancile din strainatate si evolutia dobanzilor la clienti. In orice caz, bancile sustin ca nu au transferat asupra clientilor toate majorarile de costuri pe care ele le-au avut de suportat.
"Cresterile costurilor la finantare pe care le aveau bancile nu au putut fi transferate in totalitate spre clienti, intrucat riscau sa intre in default", spune Ionut Dumitru.
La creditele populatiei in lei, dobanda medie a inregistrat in februarie o prima scadere usoara, pana la 18,63%, ramanand oricum la un nivel ridicat fata de februarie trecut cand dobanda era de 12,55%. In martie au aparut primele semne de revigorare a creditelor.
 
Marje drastic ingustate
Diferenta dintre dobanda primita de banci la credite si dobanda oferita la depozite a atins in iarna niveluri minime de doar 2%, dupa ce in urma cu un an marja de dobanda era de 5% la lei si de aproape 4% la euro, ceea ce inseamna ca bancile aveau castiguri mult mai mari.
Castigul bancilor din marja de dobanda reprezinta in medie aproape jumatate din veniturile totale ale bancilor. Reducerea acestora a pus mare presiune pe bugetele institutiilor de credit, acestea fiind nevoite sa reduca cheltuielile sau sa reduca profitul net.
"Nu se poate trai cu o marja de 2%, din care sa acoperi si costurile operationale si costul riscului. Scaderea marjei se va vedea intr-o profitabilitate mult mai redusa in 2009", spune Ionut Dumitru.
 
Dobanzile vor scadea
Economistul-sef al Raiffeisen estimeaza ca dobanzile vor incepe sa scada, "posibil mai repede la depozite decat la credite".
"Suntem intr-un moment in care lucrurile se schimba. Semnalul de reducere a dobanzilor a fost dat deja, odata cu incheierea acordului cu FMI. La lei, indicatorul de referinta ROBOR a scazut; la euro, cotatia CDS-urilor (care exprima riscul de tara al Romaniei - n.r.) a ajuns la 4% de la un varf de 7% in toamna. Toate acestea se vor vedea in reduceri de dobanda". Daca dobanzile la depozite se vor reduce mai repede decat cele la credite, bancile ar putea primi o gura de oxigen in ceea ce priveste castigul din marja de dobanda