Pe ce strazi nu e indicat sa va prinda un cutremur

Autor: Cristi Moga 26.04.2009
Strazile din Bucuresti cu cele mai multe imobile incadrate in clasa I de risc seismic sunt Lipscani, Calea Victoriei, Franceza, Grigore Cobalcescu si Baratiei, toate aflate in zona centrala a orasului si avand cel putin opt imobile intr-un stadiu avansat de degradare a structurilor de rezistenta, potrivit unei analize a ZF realizate pe baza datelor de pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).
In cadrul categoriei „clasa I de risc seismic care prezinta pericol public" au fost expertizate 115 imobile din Bucuresti, cu o suprafata construita desfasurata de peste 425.000 de metri patrati si aproape 3.500 de apartamente.
Imobilele incadrate in clasa I de risc seismic prezinta pericol major de prabusire in cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter.
O a doua categorie cuprinde imobilele din „clasa I de risc seismic", unde au fost incadrate 257 de imobile cu o suprafata de peste 350.000 mp si un numar total de 2.678 de apartamente.
Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii, declara recent ca circa 4.000 de locuinte din Bucuresti s-ar putea prabusi in cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare de 6,5 grade pe scara Richter, majoritatea dintre acestea fiind construite inainte de al Doilea Razboi Mondial.
Media de varsta a cladirilor din Bu-curesti expertizate in clasa I de risc seismic este cuprinsa intre 70 si 130 de ani, dar potrivit lui Polizu probleme ar putea avea inclusiv cladirile realizate mai recent, din cauza ritmului haotic in care s-a construit in ultimii ani.
In cazul cladirilor noi, cele mai afectate ar putea fi imobilele inalte, astfel ca bucurestenii nu s-au inghesuit sa cumpere apartamente la inaltime, aflati inca sub influenta cutremurelor din urma cu 20-30 de ani.
„Sentimentul meu este ca romanii au inca retineri in a cumpara apartamente la etajele superioare, motiv pentru care in cadrul proiectului nostru cel mai bine s-au vandut locuintele din blocurile cu patru etaje. Este greu de trecut pragul psihologic de catre persoanele care au prins cutremurele din 1977 si 1986, desi am turnat beton in cadrul ansamblului pentru a rezista la un cutremur de 9 grade. Cel mai mare cutremur, din cate stiu eu, a fost de 8,2", a declarat Adrian Lustig, director si actionar al companiei Romfelt, care dezvolta un ansamblu rezidential care cuprinde inclusiv un bloc de 24 de etaje in zona Doamna Ghica din Bucuresti.
Investitiile necesare reconsolidarii celor 372 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic s-ar putea ridica la aproximativ 600 de milioane de euro, luand in calcul o medie de 750 de euro pentru consolidarea unui metru patrat de constructie.
„Sunt cel putin trei solutii de consolidare a cladirilor care necesita, bineinteles, investitii diferite. Astfel, calculat per metru patrat, investitia necesara poate fi cuprinsa intre 300-350 de euro si 1.000-1.100 de euro, in functie de gradul de degradare a structurii, dar si a importantei arhitecturale a imobilului, care poate face procesul de consoldare mai dificil", a declarat Stefan Dumitrascu, arhitectul sef al Sectorului 3 din Capitala.