Guvernul ar putea fi nevoit sa taie iar cheltuielile, constrans de deficitul bugetar negociat cu FMI

Autor: Claudia Medrega 26.04.2009

Analistii apreciaza ca Romania nu se va incadra in tintele de deficit bugetar convenite cu FMI, astfel ca va fi necesara operarea unei noi rectificari bugetare pentru scaderea veniturilor si a cheltuielilor.



 „Prognozele Finantelor au ramas destul de optimiste si dupa rectificarea bugetara realizata recent. Este posibila o noua rectificare. Daca situatia se va inrautati si veniturile vor continua sa scada puternic, va trebui taiate cheltuielile si singurul loc de unde pot fi realizate reduceri semnificative sunt salariile bugetarilor", apreciaza Laurian Lungu, managing partner al firmei de cercetare si analiza Macroanalitica.
La randul sau Emilian Duca, tax partner la BDO Conti Tax Advisors, sustine ca nu vorbim de posibilitatea operarii unei noi rectificari bugetare, care este certa, ci de momentul cand se va produce.
Tintele de deficit bugetar pentru jumatatea anului si primele noua luni convenite initial cu Fondul Monetar International au fost relaxate usor, de la nivelul de 12,13 mld. lei la 14,5 mld. lei si, respectiv, de la 17,63 mld. lei la 18,6 miliarde de lei, fiind mentinut obiectivul anual de 24,3 mld. lei (4,6% din PIB).
 
A trecut pe deficit
In acest an bugetul a trecut pe deficit inca din luna februarie, in timp ce in perioada anterioara acest dezechilibru aparea pe la jumatatea sau chiar spre sfarsitul anului.
Tendinta de scadere a incasarilor bugetare a fost vizibila inca din ultimul trimestru al anului trecut, si a continuat si in 2009 din cauza problemelor de lichiditate ale companiilor, aparute in contextul crizei financiare. Cifrele de afaceri, profiturile companiilor si consumul sunt in cadere libera, iar impactul s-a vazut si la nivelul incasarilor bugetare.
La finele primului trimestru deficitul bugetar s-a accentuat la 1,56%, in conditiile scaderii incasarilor bugetare cu circa 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile bugetare au fost atat sub program, cat si sub nivelul din 2008.
Si pe fondul incetinirii economiei, scaderea veniturilor bugetare s-ar putea accentua in acest an.
In urma rectificarii bugetare operate recent veniturile au fost diminuate cu 18 miliarde de lei fata de bugetul initial, la 32,9% din PIB, iar cheltuielile totale au fost reduse la 199,3 miliarde, respectiv 37,5 % din PIB, rezultand un deficit de 24,3 miliarde de lei (4,6% din PIB).

Autoritatile raman optimiste
Desi trendul veniturilor este descendent, autoritatile raman optimiste, vazand posibila o crestere a incasarilor cu 7% comparativ cu anul trecut, estimare mai temperata totusi fata de prognoza anterioara, de 18%.
Conform estimarilor realizate de Laurian Lungu, in ultimul trimestru din acest an se va inregistra o reducere a veniturilor cu 2,7% in termeni nominali, in timp ce scaderea in termeni reali, luand in considerare si inflatia, va fi mai accentuata, de 8,2%. Luand in considerare deflatorul PIB, scaderea reala a veniturilor este si mai pronuntata.
Perspectiva unor venituri mai mici ar putea fi contracarata prin noi cresteri de impozite, pe langa majorarile deja anuntate ale contributiilor sociale si ale accizelor sau introducerea impozitului minim.
 
Ce efect are impozitul minim
Daca in cazul impozitului minim este putin probabil sa se incaseze sumele prognozate, in cazul majorarilor de CAS si accize pot fi atrase resurse suplimentare la buget pe termen scurt, insa pe termen mediu si lung pot sa apara efecte contrare, respectiv evitarea taxelor.
Lungu nu crede ca noile masuri fiscale anuntate de Guvern, cum ar fi impozitul minim, isi vor atinge obiectivul vizat. „Efectul nu va fi cel calculat pe hartie. Va exista o reactie a actorilor care activeaza pe piata manifestata prin reducerea consumului si cresterea somajului. Statul poate sa piarda impozit pe salarii si contributii sociale si va trebui sa acorde mai multe ajutoare de somaj".
In ultimii ani desi s-a inregistrat o crestere economica medie de peste 6%, veniturile publice au ramas la un nivel relativ constant, avand o pondere de 31-32% din PIB.
Analistii considera ca trendul de scadere al incasarilor bugetare va continua in conditiile in care si economia este pe o panta descendenta, pentru acest an fiind estimata o contractie a economiei de 4%.