Oprean, Arobs: Companiile romanesti si straine din IT aleg externalizarea

Autor: Laurentiu Cotu 27.04.2009

Voicu Oprean, directorul general al companiei Arobs Transilvania Software, producator clujean de aplicatii informatice, considera ca in actuala situatie economica, pe toate segmentele de piata, companiile romanesti sunt nevoite sa-si schimbe repetat previziunile referitoare la dezvoltare.



Conducerea companiei Arobs Transilvania Software spune ca in ceea ce in ce priveste sectorul IT situatia este relativ stabila in momentul de fata, o scadere mai mare a vanzarilor inregistrandu-se doar pe segmentul hardware, acolo unde consumatorii manifesta o oarecare prudenta in achizitii.
„Produsele software si serviciile din domeniul IT se mentin la aceleasi cote inregistrate in anul 2008. Un motiv ar putea fi incercarea companiilor de a-si reduce costurile, atat in Romania, cat si pe plan international, printr-o reorientare catre externalizare, crescand astfel cererea pentru outsourcing. De la cresteri spectaculoase anuntate in ultimul trimestru al anului trecut, asistam in prezent la estimari de crestere a volumului de vanzari al companiilor care nu depasesc 10-20% sau chiar scaderi drastice pe fondul reducerii cheltuielilor clientilor traditionali’’, a declarat pentru ZF Transilvania Voicu Oprean, director general Arobs Transilvania Software.
Conducerea companiei clujene prognoza pentru 2008 o cifra de afaceri de 8 mil. euro, insa rezultatele obtinute au fost de aproximativ 6,8 mil. euro, sub estimarile initiale. In 2007, compania a realizat vanzari totale de 5 mil. euro si estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 8 mil. euro.
„Prognozam pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri in zona de 8 milioane de euro, cifra pe care initial o estimam pentru 2008, dar care nu a fost atinsa. In primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similara de anul trecut, am inregistrat o crestere a vanzarilor de peste 200% la solutia de monitorizare a flotei auto prin GPS si de peste 20% in zona serviciilor de outsourcing adresate in principal firmelor straine’’, a spus Voicu Oprean.
Compania clujeana activeaza pe trei linii de business diferite: dezvoltarea de solutii software in regim outsourcing, dezvoltarea de solutii destinate pietei interne si distributia de sisteme de navigatie. Compania clujeana a lansat in luna aprilie a anului trecut pe piata locala brandul propriu de sisteme de navigatie prin satelit (GPS) Smailo.
„Diminuarea volumului de vanzari inregistrat pe partea de distributie de sisteme de navigatie si smartphone-uri cu GPS este compensata de cresterea vanzarilor pe segmentul solutiilor de monitorizare destinate parcurilor auto si al celor de automatizare a fortelor de vanzari. In ceea ce priveste segmentul outsourcing , ne asteptam sa inregistram cresteri mult mai mari, in conditiile in care preturile practicate de noi sunt sub cele pe care clientii straini ar trebui sa le plateasca in tarile din care provin’’, a afirmat directorul general al Arobs Transilvania Software.
Portofoliul de produse al companiei cuprinde solutii software pentru agentii de turism, software pentru terminale mobile si aplicatii de localizare si monitorizare a parcurilor auto, aplicatii pentru automatizarea fortei de vanzari, servicii de outsorcing si distributie a sistemelor de navigatie GPS Mio, Eten si Qtek.
Printre clientii care utilizeaza solutiile Arobs de localizare a flotei auto si de optimizare a fortei de vanzari se numara companiile RDS&RCS, Avicola Bacau, Comatex, Elit, Transavia, Novartis, Deme Macarale, Profipet, Optimedia, Lissim, Nobila Casa.
„Avem clienti care si-au restrans partial sau total activitatea sau clienti de la care ne recuperam mai greu datoriile, insa numarul acestora nu afecteaza intr-o masura substantiala planurile noastre de dezvoltare pentru perioada urmatoare. Aceste reduceri de activitate pe diverse arii sunt deja bugetate si derulam politici de retentie si sprijin la nivelul clientilor cu probleme’’, a spus Voicu Oprean.
Recent, compania a lansat pe piata un nou produs, netbook-ul Smailo EasyPC. Abordarea acestui nou segment de piata vine pe fondul cresterii cererii pentru aparatura portabila, procentul de vanzari de minilaptop-uri in Romania fiind insa, deocamdata, conform reprezentantilor Arobs Transilvania Software, sub media celorlalte tari europene.
„Totodata, mai avem cateva proiecte care sunt pe punctul de a fi lansate, printre acestea numarandu-se si serviciul Infotrafic de monitorizare a blocajelor in trafic si aplicatia destinata rezervarilor de hoteluri utilizand toata gama de telefoane mobile’’, a spus Voicu Oprean. Incepand din anul 2006, compania clujeana si-a diversificat profilul activitatilor, Arobs Transilvania devenind distribuitor national de sisteme de navigatie GPS si smartphone-uri cu GPS.
„Ne vom focusa si in acest an pe dezvoltarea propriilor solutii soft pentru piata romaneasca, atat cele destinate automatizarii fortei de vanzari (OptimallSFA) sau localizarii si monitorizarii parcurilor auto prin GPS (aplicatia TrackGPS), cat si cele destinate agentiilor de turism (aplicatiile Atos si Abos). Strategia de dezvoltare pentru perioada urmatoare implica cresterea ponderii proiectelor realizate pentru piata interna in totalul activitatilor firmei, dar si pastrarea unui echilibru cu piata externa in ceea ce priveste serviciile de outsourcing’’, a mai afirmat Voicu Oprean.
Reprezentantii companiei clujene au spus ca piata de sisteme GPS din Romania a totalizat in 2007 10 mil. euro si s-au vandut aproximativ 40.000 de unitati, iar pentru anul trecut au estimat nivelul pietei la 15 mil. euro.
Compania dispune in prezent de o echipa de peste 170 de angajati, dezvoltatori software, personal tehnic de suport si asigurarea calitatii, departamentul de vanzari. Potrivit reprezentantilor Arobs Transilvania, numarul angajatilor companiei ar putea ajunge la peste 200 pana la finele anului, pe fondul cresterii numarului de clienti. Compania activeaza si in orasele Iasi, Timisoara si Bucuresti, mai ales pe partea de suport tehnic si vanzari.
Compania Arobs Transilvania Software a fost infiintata in anul 1998, avand ca principal obiect de activitate dezvoltarea aplicatiilor software de outsourcing. Actionarul principal al firmei este directorul general, Voicu Oprean, cu 90% din titluri. Din 2006, grupul finlandez Hotelzon, este co-actionar minoritar al firmei clujene, prin achizitionarea unui pachet de 10% din actiuni, numarul de angajati al companiei fiind de170 de persoane. Compania are sediul principal in Cluj-Napoca si birouri regionale operationale in Bucuresti, Iasi si Timisoara.