Cresterea fiscalitatii, cea mai mare temere a romanilor

Autor: Miruna Lebedencu 27.04.2009
Romanii se tem foarte mult de cresterea taxelor si impozitelor, respectiv 46%, in timp ce 32% din respondenti considera ca acest fenomen ii va afecta in masura mare, releva un studiu realizat de firma de cercetare de piata Synovate.
Deprecierea leului, scumpirea creditelor si cresterea somajului sunt alte elemente de care romanii se tem in proportie ridicata.
Astfel, 71% din respondentii sondajului au declarat ca se tem foarte mult sau mult de devalorizarea leului fata de alte valute, in timp ce 62% si, respectiv, 60% din persoanele intervievate au afirmat ca sunt ingrijorate mult sau foarte mult in privinta scumpirii creditelor si cresterii somajului.
De asemenea, aproape jumatate din cei chestionati cred ca in 2009 vor fi foarte afectati de cresterea preturilor la utilitati (48%) si la alimente (47%). Acestora li se adauga 32% din respondenti care afirma ca sunt ingrijorati intr-o mare masura in legatura cu scumpirea tarifelor la utilitati si alimente.
In ceea ce priveste planurile pentru acest an, circa 80% din romani sunt siguri ca nu vor cumpara o casa, un teren sau o masina in urmatoarele 12 luni.
„In ceea ce priveste planurile pentru urmatoarele 12 luni ale celor 1.500 de persoane intervievate, observam ca un procent covarsitor de aproximativ 80% din acestea sunt sigure ca in urmatoarele 12 luni nu isi vor achizitiona o casa, un teren sau o masina, in contextul in care foarte putini au bani economisiti pentru acestea si, de asemenea, foarte putini au curajul sa recurga la varianta unui credit pentru a le obtine", potrivit realizatorilor studiului.
Mai mult de jumatate din respondenti (56%) apreciaza ca situatia economica se va inrautati in urmatoarele 12 luni, si doar 15% sunt mai optimisti, considerand ca va exista o imbunatatire in evolutia acesteia.
Din domeniile pe care cea mai mare parte a oamenilor le vad afectate de situatia economica in viitorul apropiat fac parte industria auto, constructiile si agricultura. Studiul a fost realizat in luna februarie pe un esantion reprezentativ de 1.500 de respondenti, cu varste intre 18 si 64 ani.