A explodat numarul firmelor care si-au suspendat activitatea pentru evitarea impozitului forfetar

Autori: Claudia Medrega , Mihaela Popescu 27.04.2009

Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea a explodat in aprilie, la Registrul Comertului fiind inregistrate aproximativ 2.500 de mentiuni de suspendare de activitate depuse de firme, de peste doua ori mai multe decat in perioada 1-23 martie 2008.



Incepand cu data de 1 mai va intra in vigoare ordonanta de urgenta care stabileste ca firmele vor plati un impozit minim anual cuprins intre 2.200 de lei (circa 500 de euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru venituri de peste 129 mil. lei.

 

Cine nu plateste
Nu trebuie sa achite impozitul minim societatile care la data de 1 mai 2009 se aflau in inactivitate temporara si aceasta inceteaza in cursul anului 2009, pentru perioada aferenta de la incetarea inactivitatii pana la finele acetui an. Totodata, nu vor plati acest impozit firmele infiintate in cursul anului, acestia fiind obligati insa la plata impozitului pe profit.
Cei mai multi clienti ai lichidatorilor judiciari intreaba daca in cazul suspendarii activitatii unei firme pe o perioada de pana la trei ani se aplica prevederile ordonantei care introduce impozitul forfetar. „Noi nu putem da un raspuns clientilor la aceasta intrebare, pentru ca din ordonanta nu rezulta clar acest lucru. Asteptam sa vedem normele de aplicare", a mai spus Smedoiu.
In cazul suspendarii activitatii, costurile sunt mai mici decat radierea, de cateva sute de lei, iar procesul poate dura 1-2 luni, potrivit datelor de la ONRC.
 
6.000 de radieri
Potrivit datelor de la ONRC, in perioada 1-23 aprilie au fost radiate aproximativ 6.000 de societati de la Registrul Comertului insa cele mai multe dintre acestea nu au fost urmarea unor lichidari voluntare, ci au avut cauze precum falimentul. Spre comparatie, in intervalul 1-23 martie au fost radiate 6.700 de firme din registrele comertului, la nivel national. Numarul radierilor a inceput sa creasca in luna martie, dupa ce in ianuarie si februarie au fost inregistrate lunar circa 4.100 de radieri de firme la nivelul tarii.
Desi au mai ramas doar cateva zile pana la intrarea in vigoare a ordonantei si nu mai poate fi schimbat nimic, impozitul minim continua sa provoace dispute intre oficialii Ministerului Finantelor si reprezentantii sindicatelor si patronatelor.
 
Patronatele au plecat de la discutii
Reprezentatii patronatelor s-au retras, ieri, de la discutiile cu Ministerul Finantelor privind proiectul normelor de aplicare a Codului fiscal, pe motiv ca Guvernul nu a respectat unele conditii convenite anterior. Gratiela Iordache, secretar de stat in minister, spune ca au fost indeplinite toate procedurile si formalitatile in ceea ce priveste dialogul social cu patronatele, discutiile neputand fi blocate „din lipsa de cvorum".

Finantele merg inainte
Iordache apreciaza ca „toata aceasta agitatie" a pornit de la neintelegerea impozitului minim, in conditiile in care multe dintre propunerile convenite cu patronatele au fost introduse in ordonanta de urgenta, inclusiv impozitul minim si noua grila. „Sedinta nu a avut decat un singur scop, respectiv discutarea normelor din ordonanta de urgenta. Din pacate, cei din sala nu au vrut sa discute normele, ci ordonanta (...) Suntem deschisi sa explicam."
Secretarul de stat in MFP a explicat ca impactul bugetar al masurilor fiscale incluse in ordonanta de urgenta privind modificarile din Codul fiscal, aprobata recent de Guvern, se ridica la 1,3 mld. lei, estimarile fiind verificate impreuna cu alti experti internationali. „S-a incercat sa se gaseasca solutia cea mai soft, cea mai corecta, cea mai potrivita pentru Romania", spune Iordache explicand ca daca ar fi fost majorata TVA, erau afectati toti contribuabilii. Iordache a amintit ca Romania a avut anul trecut al treilea mare deficit bugetar ca pondere in PIB dintre statele UE, de 5,4%. „Ca sa poti sa iei niste masuri, trebuie sa te uiti ce ai in buzunar." Iar pentru cei corecti nu va exista niciun impact negativ, ne da asigurari secretarul de stat in MFP.
Cat despre rolul Fiscului, Iordache spune ca impozitul minim nu inseamna o slabire a activitatii ANAF. „Dimpotriva, trebuie sa insemne o mai mare atentie. Rau platnicii maresc povara fiscala pe umerii celor care platesc si sunt corecti. Este un motiv foarte puternic pentru ANAF pentru a-si intari activitatea."

 
Cum se calculeaza impozitul si ce au de platit companiile
 
Compania A
 
Compania B
 
Compania C
 
Compania D