Merch Auto, primul dealer auto local care renunta la vanzarile de automobile

Autor: Laurentiu Cotu 28.04.2009

Conducerea companiei Merch Auto, dealer Honda si importator al autocarelor Yutong, a anuntat ca va renunta sa mai comercializeze autoturisme, in conditiile in care in primul trimestru a vandut un singur autocar si doar 4 automobile.



Dealerul local al Honda si importator al autocarelor Yutong a anuntat ca va renunta sa mai comercializeze autoturismele Honda pe piata clujeana si ca a reziliat contractul cu Honda Trading Romania, reprezentantul constructorului nipon pe piata romaneasca. Decizia a fost luata pe de o parte din cauza scaderii drastice a vanzarilor de autoturisme Honda in ultima perioada de timp, iar pe de alta parte din cauza faptului ca importatorul Honda Trading a cerut dealerului clujean sa demareze in acest an constructia unui nou centru auto in Cluj-Napoca, investitie in valoare de aproximativ 4 mil. euro, amanata de conducerea Merch Auto pentru urmatorii doi ani.
„tinand cont de criza financiara din domeniul auto, care consider eu ca se va prelungi si anul viitor, am considerat ca nu este inca momentul oportun pentru demararea unei asemenea investitii de amploare. Merch Auto a comercializat anul trecut 81 de autoturisme Honda, cele mai bine vandute modele in 2008 au fost Honda CR-V si Honda Accord.Planul nostru era sa demaram aceasta investitie peste doi ani de zile, mai ales ca vanzarile autoturismelor Honda sunt in scadere, iar valoarea proiectului este destul de mare. Am renuntat sa mai vindem autoturisme Honda, ne vom concentra pe vanzarile de autocare Youtong si ATV-uri si ne vom diversifica domeniul de activitate’’, a declarat pentru ZF Transilvania Szatmári Szabolcs, managerul general al companiei Merch Auto.
Noul centru auto Honda din Cluj-Napoca urma sa fie dezvoltat pe o suprafata totala de 12.400 de metri patrati. Proiectul prevedea constructia unui sediu de tip 3S (sales, service, spare parts), unde urmau sa fie expuse autoturisme Honda, autocare Yutong si ATV-uri importate de companie din China.
Conducerea companiei clujene Merch Auto estima la inceputul anului ca va realiza in 2009 o cifra de afaceri de peste 8 mil. euro, ceea ce ar fi reprezentat o scadere a indicatorilor financiari cu 30% fata de anul trecut. Compania a incheiat exercitiul financiar 2007-2008 cu vanzari totale de aproximativ 11,7 mil. euro.
In 2007, dealerul clujean al Honda si Yutong inregistra cresteri spectaculoase ale vanzarilor, de aproximativ 300%. Pe finalul anului trecut, evolutia companiei a intrat insa pe o panta descendenta, ajungand pana la 50% la nivelul cifrei de afaceri. Pentru 2009, conducerea Merch Auto asteapta reduceri suplimentare, cauzate de caderea pietei auto.
„Vanzarile au scazut drastic in primul trimestru al acestui an, astfel ca am comercializat un singur autocar Yutong, 60 de ATV-uri si mai avem pe stoc 7 autoturisme Honda. Anul trecut, in primele cinci luni am vandut 43 de autocare Yutong si 36 de autoturisme Honda. Vanzarile din acest an vor fi afectate - pe langa criza mondiala - si de marja de negociere pe care si-o va permite potentialul nostru client, acesta tinand cont de discounturile mari facute de majoritatea importatorilor’’, a spus Szatmári Szabolcs.
Merch Auto a comercializat in total anul trecut 81 de autoturisme Honda, 55 de autocare Yutong si 1.400 de ATV-uri si scutere. Cele mai bine vandute modele Honda in 2008 au fost Honda CR-V si Honda Accord. Cele mai recente modele Honda lansate pe piata clujeana au fost noul model Accord si modelul Honda Jazz.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, ponderea vanzarilor de autocare in totalul cifrei de afaceri Merch Auto realizate in 2008 era de 60%, o pondere de 29% aveau ATV-urile, iar 11% autoturismele Honda. Compania comercializeaza ATV-uri sub brandurile Linhai, model fabricat sub licenta Yamaha, Gamax - sub licenta Suzuki, si TGB.
Incepand din 2007, strategia de vanzari Honda in Romania a fost semnificativ schimbata fata de cea adoptata in anii precedenti, cand activitatea de import era coordonata de Carpati Motors. Toti dealerii Honda din tara au demarat incepand din 2008 lucrari de modernizare a propriilor showroom-uri in vederea atingerii standardelor Honda impuse de companie.
Firma Merch Auto a fost infiintata in anul 1997 la Cluj-Napoca, fiind initial reprezentant zonal pentru marca de automobile Honda si desfasurand activitati de comercializare si prestari servicii in domeniul auto. Din 2004, compania a devenit importator si distribuitor in Romania al autocarelor Yutong, fabricate de compania chineza Yutong Bus Ltd, iar din anul 2006 a inceput sa comercializeze diverse modele de ATV-uri. Actionarii companiei sunt persoane fizice romane, numarul mediu de angajati Merch Auto fiind de 30 de persoane.
Honda Trading Romania, reprezentantul constructorului nipon pe piata locala, si-a propus vanzari de 2.000 de unitati in acest an, in scadere cu 20% fata de anul trecut, dar se asteapta la vanzari de 1.500-1.600 de unitati, in contextul economic actual. In ciuda scaderii vanzarilor, Honda Trading Romania intentioneaza ca in acest an sa-si mentina cota la aproximativ 1% din piata autoturismelor de import.
La inceputul acestui an, reteaua Honda era alcatuita din 19 dealeri, dintre care zece detin centre auto integrate (care includ showroom, service si depozit de componente), urmand ca alti trei dealeri sa deschida astfel de dealershipuri noi in Arad, Ramnicu-Valcea si Timisoara, in urma unor investitii de 1-2 mil. euro fiecare, in 2009.
Potrivit oficialilor Honda Trading, alti trei-patru dealeri, printre care si cei din Constanta si Ploiesti, iau in calcul inchiderea activitatii, deoarece se afla in locatii temporare si situatia economica actuala nu le permite realizarea de noi investitii.
Cifra de afaceri a Honda Trading va scadea in acest an de la 60 mil. euro in 2008 la aproximativ 30 mil. euro in acest an. Potrivit reprezentantilor companiei, Honda nu va realiza campanii de discounturi in acest an, dar va reduce preturile. In luna iunie, compania va lansa pe piata locala noul model hibrid Insight, care va concura cu Toyota Prius.