EVENIMENT / Bibliopolis reloaded

Autor: Pop Ioan 30.04.2009

Doua vesti venite aproape simultan dau noi sperante celor care mai cred ca viitorul cartii nu se afla in trecut: recent, la Paris, a fost lansata Biblioteca Digitala Mondiala, iar in Romania a fost inaugurat programul Biblionet – lumea in biblioteca mea.



 
Acesta din urma este o initiativa a International Research & Exchanges Board (IREX), are durata de 5 ani si va costa 26,9 de milioane de dolari, oferiti de Fundatia Bill & Melinda Gates. Programul isi propune sa dezvolte un sistem modern de biblioteci publice in România si reprezinta un parteneriat intre IREX, Fundatia EOS (Educating for an Open Society) ca furnizor de formare in domeniul IT, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) si bibliotecile publice românesti. Microsoft Corp., care este partener al programului Global Libraries la nivel mondial, va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre biblioteci pentru facilitarea accesului public la internet.
„Milioane de români vor beneficia de acces gratuit la calculatoare si internet in bibliotecile publice din comunitatile lor si vor fi ajutati de bibliotecari profesionisti si bine instruiti. Impreuna cu partenerii nostri de la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, ANBPR si furnizorul de formare EOS, vom continua sa construim o serie de servicii moderne si relevante de bibilioteca, de care va beneficia intreaga comunitate", a precizat Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet.
Prin acest program, mai mult de 1.500 de biblioteci publice vor primi calculatoare si peste 2.500 de bibliotecari vor participa la cursuri de formare pentru a putea utiliza la maximum potentialul noilor resurse tehnologice.
Cat priveste Biblioteca Digitala Mondiala, aceasta a fost lansata la Centrul UNESCO din Paris in prezenta directorului general al UNESCO, Koichiro Matsuura, si a directorului Bibliotecii Congresului American, James H. Billington.
Proiectul World Digital Library (WDL) aduce la un loc unele dintre cele mai valoroase opere ale lumii. Platforma online are structura unei ferestre digitale prin intermediul careia internautii pot accesa zeci de mii de texte rare din tari precum Arabia Saudita, Africa de Sud si Suedia. Biblioteca digitala este pozitionata ca un instrument educational singular in lume, materialele fiind accesate gratuit si traduse in sapte limbi.
In parteneriat cu institutii din intreaga lume, curatorii de la UNESCO si de la Biblioteca Congresului au incercat sa acopere o arie geografica extinsa – obiectiv limitat de lipsa digitalizarii in multe tari din lume, in particular Africa.
Orientul Mijlociu este una dintre principalele zone de interes cultural. Libraria Nationala a Irakului a contribuit cu o selectie de ziare si publicatii periodice din secolele al XIX-lea si XX, scrise in araba, engleza, kurda si turca, iar Biblioteca Alexandrina – cu volume din "Descrierea Egiptului", opera a unor observatori francezi din timpul cuceririi napoleoniene de la 1798. "Multe dintre problemele recente dintre Occident, lumea araba si cultura islamica deriva din lipsa de intelegere. Acest proiect ne va permite sa ne prezentam originile convingerilor, cultura si literatura. Comunicarea acestor notiuni va fluidiza dialogul si va prezenta cultura araba in lume", a spus Sohair Wastawy, bibliotecar-sef la Biblioteca Alexandrina.
WDL isi va concretiza potentialul prin accesul la produse culturale unice specifice fiecarei tari. Astfel, Biblioteca Nationala din Franta a contribuit cu o colectie selectionata, incluzând un manuscris având o pictura a lui Jean Fouquet, primele filme ale fratilor Lumiere si o inregistrare a imnului national al Frantei, La Marseillaise din 1898. Colectia britanica cuprinde o selectie de desene de anatomie si texte stiintifice, incluzând si prima schita care arata structura de dubla spirala a ADN-ului a lui Francis Crick.
Proiectul a costat câteva zeci de milioane de dolari si a fost sustinut din donatiile private ale unor companii precum Google si Microsoft.
WDL este cel mai amplu proiect de digitalizare culturala. Uniunea Europeana a lansat un proiect similar, intitulat Europeana, in noiembrie anul trecut, transferând pe online milioane de carti, opere de arta, harti, filme si continut audio si video din bibliotecile nationale si galeriile din Europa.