Productia industriala a Cehiei, minus 17,5%

Autor: Andreea Neferu 30.04.2009
Productia industriala din Cehia, bazata puternic pe autovehicule si electronice, a scazut in martie cu 17,5% fata de perioada similara din 2008, marcand al saselea declin lunar consecutiv, generat de contractarea comertului international si, in consecinta, a cererii pentru principalele produse de export ale Cehiei, scrie Bloomberg. 
Potrivit cifrelor preliminarii eliberate de biroul de statistica din Praga, vanzarile din sectorul industrial s-au redus cu 14,7% fata de martie anul trecut, raportul final urmand sa fie eliberat pe 12 mai.
„Rezultatele activitatii industriale pentru primul trimestru confirma faptul ca firmele se confrunta cu un declin fara precedent al productiei si al comenzilor", potrivit lui Petr Kuzel, presedinte al Camerei de Comert din Cehia.
Productia industriala a inregistrat in februarie cel mai semnificativ declin din ultimii 16 ani, comprimandu-se cu 23,4%.
„Scaderea productiei industriale nu face decat sa intareasca si mai mult teama ca economia s-ar putea contracta cu 2% pana la 4% in acest an", a afirmat Voljtech Benda, economist-sef la ING Wholesale Banking in Praga.
Companiile cehe sunt puternic afectate de recesiunea instalata in zona euro, principala piata de desfacere, alimentand posibilitatea ca economia sa inregistreze o contractie semnificativa anul acesta. Valoarea PIB-ului s-ar putea reduce cu cel putin 2% in 2009, a anuntat la inceputul saptamanii viceguvernatorul bancii centrale, Miroslav Singer. Fondul Monetar International a anticipat saptamana trecuta ca economia Cehiei se va contracta cu 3,5% in 2009.
Reprezentantii bancii centrale se vor intruni pe sapte mai pentru a stabili noile rate de politica monetara, dar si pentru a elibera noi estimari economice.
Moneda nationala a Cehiei a inregistrat in ultima luna un avans de 1,25% in raport cu euro, in conditiile in care mediul german de afaceri a cunoscut o revenire spectaculoasa in aprilie, iar vanzarile de locuinte din SUA au depasit estimarile, calmand speculatiile ca in Europa Centrala si de Est criza s-ar putea agrava. Un euro s-a tranzactionat ieri pentru 26,712 coroane cehe.