Profitul BCR a scazut cu 14% in trimestrul I din cauza cresterii provizioanelor

Autor: Razvan Voican 30.04.2009
Grupul BCR, care include cea mai mare banca de pe piata, a incheiat trimestrul I cu un profit net de 78,3 mil. euro, in scadere cu aproape 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut din cauza dublarii cheltuielilor cu provizioanele pentru riscul de credit si a declinului incasarilor din comisioane.
Atat veniturile operationale, cat si cheltuielile operationale au crescut cu aproape 12%.
In schimb, provizioanele de risc pentru credite si avansuri au crescut de peste doua ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la echivalentul a 73 mil. euro.
BCR invoca drept cauze cresterea somajului si programul redus de lucru din unele companii, care "au afectat inevitabil atat castigurile clientilor, cat si fluxurile de numerar si profitabilitatea companiilor".
Totusi, banca a majorat creditarea pe segmentul corporate atat in lei, cat si in valuta, soldul urcand cu 6,5% pe fondul cererii pentru capital de lucru. Creditele corporate detin o pondere de 48% din portofoliul total al BCR, care insumeaza 11,57 mld. euro. Pe retail, creditele ipotecare au crescut cu 5,7% fata de sfarsitul lui 2008, iar creditele de consum garantate cu 4,9%.
In acest context, BCR si-a majorat cu aproape 30% venitul net din dobanzi fata de trimestrul I 2008, pana la circa 209 mil. euro. Erste Group, actionarul majoritar al bancii, afirma ca aceasta se datoreaza volumului mare de credite in sold si marjelor "solide" de pe segmentul de retail si IMM.
Pe de alta parte, castigul din taxe si comisioane a scazut cu peste 40% fata de primul trimestru din 2008, insumand 38 mil. euro, in timp ce profitul din tranzactionare a cazut la 0,2 mil. euro.
"Declinul semnificativ a fost provocat in principal de scaderea incasarilor din comisioane pentru plati. In plus, volumul creditelor noi a cazut incepand din trimestrul IV al anului trecut", explica Erste aceasta evolutie.
In acelasi timp, ponderea creditelor neperformante a sarit la 4,4% din portofoliu, de la 3,2% la sfarsitul lui 2008. In martie 2008 aceasta inca se situa sub pragul de 2%. Erste considera ca majorarea a fost determinata de ponderea importanta a creditelor in valuta in contextul deprecierii leului.
In pofida dublarii cheltuielilor cu provizioanele, gradul de acoperire a creditelor neperformante a continuat sa coboare ajungand la 74,5%, de la 101,7% in decembrie 2008, respectiv 170% in decembrie 2007.
"Am continuat sa avem o performanta buna si in 2009 in conditiile unui mediu economic provocator. Pozitia noastra puternica pe piata este sustinuta de o baza larga de clienti, un model echilibrat de business, o lichiditate buna si o politica de creditare sanatoasa", comenteaza Dominic Bruynseels, CEO al bancii.
 
Pierdere de 50 mil. euro pe sistemul bancar
Sistemul bancar a inregistrat in trimestrul I pierderi totale de circa 50 mil. euro din cauza cresterii foarte mari a provizioanelor in ianuarie si februarie, estimeaza Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR. El banuieste ca unele banci au transferat provizioane din 2008 in 2009 pentru a putea raporta rezultate mai bune pe 2008. Majoritatea bancilor mari s-au laudat cu profituri record. Pagina 3
 
Castig infim la Transilvania
Banca Transilvania a inregistrat in primul trimestru un profit net de 1 mil. lei, de 46 de ori mai mic decat in perioada similara a lui 2008, in conditiile in care provizioanele de risc au anulat aproape tot profitul operational, de 92 mil. lei. Soldul creditelor acordate a inregistrat un avans de 0,7%, in timp ce activele au crescut cu 15%. Pagina 5