Austriecii de la Grawe ar putea prelua Carpatica Asig de la Carabulea

Autori: Angela Placinta , Roxana Daniela Pricop 04.05.2009

Directorul general al Grawe, Peter Kasyk, este de la inceputul acestui an membru in Consiliul de Administratie al Carpatica Asig. Austriecii cauta de mai multi ani o achizitie in asigurari generale.



Austriecii de la Grawe, care detin o companie de asigurari de viata din top zece, ar putea prelua Carpatica Asig, o societate de talie medie, controlata de omul de afaceri din Sibiu Ilie Carabulea, afirma surse din piata.
Peter Kasyk, directorul general al Grawe, este de la inceputul anului membru in Consiliul de Administratie al Carpatica Asig, lucru putin obisnuit in cazul a doua companii care nu fac parte din acelasi grup si care ar putea reprezenta un semnal de preluare. De obicei, o persoana este prezenta in conducerea mai multor companii in cazul in care acestea sunt controlate de un actionar comun.
Kasyk nu a oferit comentarii cu privire la o eventuala achizitie a Carpatica Asig, dar a precizat ca obiectivul lui este sa aduca acest asigurator pe profit. Primul contact al Grawe cu actionarii Carpatica a avut loc in urma cu doi ani, cand s-a discutat o preluare, dar nu s-a ajuns la o tranzactie.
"Voi face din Carpatica Asig o companie profitabila. Mai intai trebuie sa aiba profit, iar apoi ne-am putea gandi la achizitie", a declarat Kasyk, austriacul care conduce operatiunile Grawe din Romania si Republica Moldova.
Contactat de Ziarul Financiar, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, care controleaza grupul financiar Carpatica, a infirmat informatiile privind vanzarea diviziei de asigurari a Carpatica catre Grawe. El a adaugat ca au existat discutii cu reprezentantii Grawe in urma cu doi ani si ca acestea nu s-au concretizat.
"Peter Kasyk este prezent in Consiliul de Administratie al Carpatica Asig ca urmare a raporturilor de amicitie dintre cele doua firme. Mai mult, el aduce un plus de know-how companiei, avand in vedere intentia diviziei de asigurari a Carpatica de a se extinde pe segmentul asigurarilor de viata, precum si a Grawe de a intra pe asigurari generale. Astfel, intentia celor doua firme este de a se sprijini reciproc", a spus Carabulea.
In decursul ultimilor doi ani, au existat informatii privind o posibila vanzare a Bancii Comerciale Carpatica, controlata de Ilie Carabulea. Conducerea bancii a infirmat de fiecare data informatiile, declarand ca este interesata de cooptarea unui partener pentru a aduce un plus de know-how echipei manageriale a bancii.
 
Austriecii au mai discutat cu Ardaf, Euroasig si Asito Kapital
Grawe este specializata pe asigurari de viata, iar la sfarsitul anului trecut a lansat si asigurari de locuinte. Austriecii sunt in cautarea unei achizitii de mai multi ani, vizand o companie de asigurari generale, segment pe care activeaza Carpatica, insa pana acum niciuna dintre negocieri nu s-a finalizat printr-o preluare. Grawe s-a interesat anul trecut si de Euroasig, companie de mici dimensiuni aflata in pragul falimentului, care avea nevoie urgenta de o injectie de capital. Nu a cumparat insa societatea, deoarece participatia actionarului majoritar, Balkan Petroleum, era sub sechestru asigurator din cauza unui litigiu si nu s-a obtinut in timp util eliberarea actiunilor, iar Euroasig a intrat in faliment.
Grawe a discutat si achizitia Asito Kapital, compania captiva de asigurari a Lukoil, tot in 2008. Alte potentiale tinte de achizitie au fost Asiban si BT Asigurari, ambele companii fiind cumparate de francezii de la Groupama. Acum cativa ani, austriecii au discutat si achizitia Ardaf.
Grawe a inregistrat anul trecut afaceri de aproape 24 de milioane de euro, in crestere cu 7% fata de anul anterior. Compania intentioneaza sa se dezvolte in acest an si pe segmentul asigurarilor generale destinate intreprinderilor mici si mijlocii.
Carpatica Asig este o companie medie, specializata pe asigurari generale, cu prime brute subscrise de 25 de milioane de euro in 2008, in scadere cu 24% fata de anul anterior.
Anul 2008 a fost cel mai bogat din punctul de vedere al tranzactiilor din asigurari, valoarea totala a acestora apropiindu-se de un miliard de euro. Cea mai spectaculoasa tranzactie a fost achizitia Asiban de catre francezii de la Groupama pentru 350 de milioane de euro.