Sorin Paslaru: Ca si China, nu avem alta sansa decat consumul

Autor: Sorin Pâslaru 04.05.2009
Scaderea deficitului extern de la inceputul acestui an a iesit de sub control, iar nevoia de echipare a economiei cu mijloace noi de productie poate fi pusa in pericol daca tendinta continua.
Deficitul contului curent al balantei de plati, care reflecta diferenta intre iesirile si intrarile de marfuri, servicii si venituri din strainatate, a fost de circa 90 de milioane de euro in februarie, de 12 ori mai redus decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Daca evolutia se va mentine, Romania poate avea excedent de cont curent in martie, pentru prima data dupa 1990. In februarie, exporturile au scazut cu aproape 30%, iar importurile cu 36%.
Cum se explica aceasta ajustare atat de brusca? Ne-am redus nevoile sau nu aveam nevoie de fapt de o treime din marfurile, bunurile si serviciile importate anul trecut?  
Ca o nava intre gheturi, economia romaneasca este si ea prinsa de blocajul in care a intrat comertul international.
Cu aceeasi rata de 30% au scazut exporturile Statelor Unite in trimestrul I, in timp ce Japonia experimenteaza o diminuare la aproape jumatate.
Asa cum in urma cu cinci ani niciun economist din Romania nu se astepta la investitii straine de 7-8 miliarde de euro pe an, cat atrage India, care are o populatie de 50 de ori mai mare, era greu de prognozat in 2008 franarea atat de brusca a fluxurilor comerciale si de investitii.
Dupa al Doilea Razboi Mondial, comertul cu bunuri a avut permanent o rata mai mare de crestere decat a produsului intern brut, iar acum este pentru prima data invers: comertul scade de 5-6 ori mai rapid decat PIB-ul.
Economia mondiala trece printr-un inghet despre care nu se stie ce efecte va avea. Dupa 20 de ani de cros capitalist, de comert liber, de proclamare a unei lumi plate si a sfarsitului istoriei, dominanta este in acest moment intoarcerea spre sine. In satul global, fiecare se intoarce la el in curte si incuie poarta. Cehii, spaniolii, japonezii - toti cauta acum sa scape de muncitorii straini si le dau bani pentru avionul de intoarcere.
Dupa o indelungata tacere, invinovatita de unii oameni din business care au cerut actualizari mai rapide in aceasta perioada tulbure, Comisia Nationala de Prognoza a dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute ajustari drastice ale datelor macro pentru anul in curs si urmatorii.
Conform Prognozei, vom ajunge abia dupa patru ani la aceeasi valoare a exporturilor ca in 2008, de 34 de miliarde de euro, iar la importuri nivelul de anul trecut se va reface abia dupa 2014. 
Problema este ca scaderea la doua treimi a importurilor in prima parte a acestui an inseamna nu numai un consum mai redus de LCD-uri si plasme de un metru (cum spunea guvernatorul Isarescu acum o luna intr-o conferinta in care explica nevoia de ajustare externa).
Inseamna si o reducere a echiparii intreprinderilor cu echipamente noi, care sa le permita recuperarea decalajului de productivitate fata de Vest.
Adica este adevarat ca romanii au cumparat anul trecut 500.000 de LCD-uri, dar au mai luat si 490.000 de laptopuri si 554.000 de imprimante, ceea ce inseamna ca au treaba cu ele, scot ceva bani de pe urma lor.
La fel, la cele 190.000 de autoturisme importate anul trecut, au fost cumparate si vreo 50.000 de autovehicule comerciale, adica autocamioane, autobuze sau excavatoare.
Romania are de facut investitii care nu ii permit o astfel de scadere a importurilor.
"Noi trebuie sa crestem, sa recuperam decalajul. Este absurd ceea ce se intampla", spune un om de afaceri roman intervievat astazi in Ziarul Financiar (paginile 8-9).
Avem scoli de echipat cu calculatoare, avem carti de cumparat, avem case de construit, avem nevoie de apa curenta si masini de spalat in jumatate din gospodariile tarii, adica in mediul rural.
Intre 2000 si 2003, Romania a crescut pe export, iar intre 2004 si 2008 pe consum intern finantat din credite externe. Pana in 2003 am fost chinezi, din 2003 incoace americani.
Problema este ca americanii pot merge inainte cu un deficit bugetar de 13% din PIB, in timp ce Romania nu, pentru ca japonezii si chinezii nu-si investesc economiile in lei.
In fata scaderii exporturilor, China va trebui sa inceapa sa consume daca vrea sa mai pastreze aceeasi rata de crestere. Nici Romania nu are pe termen lung alta sansa, in pofida sincopelor de acum.
 
Sorin Paslaru este redactorul-sef al ZF