Ce fonduri europene poate accesa un start-up

Autor: Adriana Rosoga 05.05.2009
O spalatorie auto, o fabrica pentru producerea de paste fainoase, o ferma, o moara sau o pensiune sunt proiecte pentru care start-up-urile, adica firmele care nu au incheiat un an fiscal intreg de la constituire, pot sa acceseze fonduri europene nerambursabile.
„Banii pot fi accesati doar prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), gestionat de Ministerul Agriculturii, in cadrul masurilor 121, 123, 312 si 313", spune Cosmin Dragoi, managing partner al firmei de consultanta pe fonduri europene CED Invest.
Astfel, prin masura 121 - Modernizarea exploatatiilor agricole, se pot obtine bani nerambursabili in procent maximum de 80% si in suma de maximum 2 mil. euro, pentru investitii in sectorul vegetal si in sectorul de crestere a animalelor. De exemplu se poate aplica pentru constructia de la zero a unei ferme de vaci sau constructia unei sere, infiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si capsuni. De asemenea, se finanteaza achizitionarea de tractoare noi, combine de recoltat, masini, utilaje, instalatii, echipamente si accesorii, echipamente si software specializate.
Cei care doresc sa construiasca o fabrica de paste fainoase de la zero sau o moara pot sa ia bani prin masura 123 - Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere. „Aceasta masura ofera posibilitatea atragerii unui ajutor financiar nerambursabil de maximum 3 mil. euro, in procent finantat de maximum 50%. Cheltuielile eligibile includ investitii in obtinerea de noi produse agricole si cresterea valorii adaugate a produselor existente, achizitii de utilaje si echipamente, adaptarea intreprinderilor la noile standarde comunitare", spune Dragoi.
Pentru infiintarea unei spalatorii auto, de exemplu, microintreprinderile din mediul rural pot apela la masura 312 - Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi. Sumele ce pot fi obtinute sub forma de ajutor financiar nerambursabil se ridica la 200.000 de euro, in procent maxim de 70% din valoarea totala eligibila a investitiei. De asemenea, sunt finantate fabricarea de covoare si mochete, fabricarea sapunurilor, detergentilor si a produselor de intretinere, fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic, fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii.
Tot prin FEADR, masura 313 - Incurajarea activitatilor turistice, start-up-urile isi pot finanta investitiile in turismul rural si agroturistic, in procent de 50% si in suma maxima de 200.000 de euro. „Pot fi incluse in dosarul de finantare cheltuieli cu proiectarea si consultanta, cu constructia de la zero a structurilor de cazare rurala sau agroturistica, precum si cu dotarea acestora si racordarea la utilitati", mai spune Dragoi.
Toate masurile din cadrul FEADR sunt inchise, iar un nou apel de proiecte urmeaza sa fie lansat dupa aparitia ghidurilor solicitantului pe site-ul apdrp.ro. „Am lucrat pentru cateva proiecte depuse de start-up-uri, insa acestea au renuntat la proiecte pe parcurs, chiar daca au acordat avansuri si au pierdut bani, datorita dificultatilor de pe piata", spune oficialul CED Invest.