CE vede cea mai mare crestere a salariilor din Est in Romania

Autor: Ciprian Botea 05.05.2009
Comisia Europeana (CE) si-a redus estimarile privind evolutia economiilor tarilor membre ale UE si se asteapta la o contractie a Produsului Intern Brut (PIB) al zonei euro de doua ori mai mare decat estima cu doar trei luni in urma.
Scaderea economica inregistrata de cele 16 state care impart moneda unica europeana va ajunge la 4% in 2009, in timp ce economiile din Europa Centrala si de Est vor inregistra scaderi cuprinse intre 1,6% in cazul Bulgariei si 13,1% in cazul Letoniei, se arata intr-o prognoza a CE.
In Romania, contractia PIB-ului este estimata la 4%, fata de o crestere de 1,8%, cat se prognoza in ianuarie.
Doar o singura tara membra a UE, Cipru, va ramane pe crestere anul acesta, o crestere estimata de oficialii de la Bruxelles la 0,3%.
Tarile membre ale UE aflate in fostul spatiu comunist se confrunta cu o scadere masiva a investitiilor straine si o reducere a exporturilor, pe fondul recesiunii care a lovit deja cea mai mare parte a economiilor occidentale. Scaderea volumului investitiilor totale va depasi 20% in cazul tarilor baltice si va fi mai putin accentuata in Cehia, Polonia si Romania, unde declinul se va situa intre 5,1 si 6,5%. Slovacia si Slovenia vor inregistra anul acesta o crestere a investitiilor totale de 5,2, respectiv 3,9% fata de 2008.
In acelasi timp, apreciaza analistii CE, tarile din Europa Centrala si de Est se vor confrunta cu un val de provocari venite de pe piata financiara. Si aceasta in conditiile in care dependenta puternica fata de finantarea externa pe termen scurt lasa o parte a acestor tari vulnerabile in fata unei opriri bruste a fluxului de capital. 
CE estimeaza, de asemenea, o crestere a ratei somajului la nivelul blocului comunitar pana la 9,4% din totalul fortei de munca. In zona euro, somajul va urca insa pana la 9,9%.
In cazul tarilor din Europa Centrala si de Est se prognozeaza o rata a somajului cuprinsa intre 6,1% in Cehia si 15,7% in Letonia. In Romania, somajul va urca pana la 8%, fata de 7%, cat indicau estimarile anterioare.