Adrian Vasilescu: Personalul BNR nu are legatura cu legea unica a salarizarii

Autor: Izabela Badarau 07.05.2009
BNR spune ca in privinta salarizarii se supune reglementarilor Bancilor Centrale Europene, nefiind o institutie bugetara, alimentata de la buget, astfel ca o comparatie intre salariul presedintelui si cel al guvernatorului nu are sens.
Ca reactie la discutiile pe tema legii unice a salarizarii si a plafonarii salariilor la nivelul celui al presedintelui tarii, consilierul BNR Adrian Vasilescu a facut urmatoarele precizari. „In legatura cu legea unica a salarizarii, disputa cine sa aiba cel mai mare salariu, presedintele Romaniei sau guvernatorul BNR, este fara sens. Motivul - guvernatorul BNR si salariatii institutiei pe care o conduce nu fac parte din acest joc. Argumentele sunt mai multe. Voi mentiona insa, in primul rand, Decizia 3784/6 dec. 2002 a Inaltei Curti care cuprinde urmatoarele precizari: 1 - BNR este o institutie al carei statut este aprobat printr-o lege speciala; 2 - BNR nu este o institutie bugetara; 3 - Salariatii BNR nu sunt platiti de la buget; 4 - BNR are independenta institutionala si financiara in raport cu celelalte institutii ale statului ca o cerinta obligatorie prevazuta prin statutul sistemului european al bancilor centrale si prin dispozitiile Tratatului de la Maastricht vizand uniunea economica si monetara; 5 - Salariatii BNR nu sunt functionari publici. Avand in vedere toate aceste precizari reiese limpede ca in timp ce presedintele tarii este platit din buget si intra in competitie cu alti functionari ai statului, guvernatorul BNR face parte dintr-o institutie care are un sistem unic de salarizare. Nu este vorba de o lege speciala, in sensul ca nu este un protejat al bugetului, ci intra intr-un sistem unic in care BNR, fara sa ia niciun leu de la bugetul statului, plateste sume importante bugetului statului. Ca un fapt divers, daca salariul guvernatorului ar fi blocat, prin asta nu s-ar face nicio inlesnire bugetului, ci dimpotriva, bugetul ar pierde sume importante venite din impozitarea veniturilor. Dar cum am spus, acest ultim punct este un fapt divers, importante sunt reglementarile cu caracter unic reiesite din faptul ca BNR este parte a sistemului european al bancilor centrale. Aici nu este vorba de importanta functiei si niciun grad de comparatie nu are rost. Este vorba despre reglementarile din sistemul european al bancilor centrale pentru toate bancile centrale. De altfel, atunci cand Parlamentul a luat in discutie o propunere de modificare a statutului, BNR a fost nevoita sa ceara avizul Bancii Centrale Europene, aviz pe care nu l-a primit. Aceste prevederi exprima o realitate, aceea ca in UE s-a asigurat o unitate in sistemul bancilor centrale avand la baza moneda unica europeana, dar nu s-a asigurat inca o unitate a sistemelor fiscale".
Venitul lunar al presedintelui este de circa 2.200 de euro, in timp ce guvernatorul BNR castiga in jur de 6.000 de euro.