Actionarii Carpathian au refuzat preluarea propusa de NEPI

Autor: Cristi Moga 10.05.2009
 
Fondul britanic New Europe Property (NEPI), care detine printre altele un portofoliu de 18 cladiri de birouri in Romania, cumparate de la Avrig 35, a inaintat o propunere de preluare pentru fondul britanic Carpathian, principalul actionar al firmei Atrium Centers, care dezvolta patru malluri in Romania, oferta respinsa de actionarii Carpathian.
„Dupa analizarea propunerii inaintate de catre NEPI si consultarea cu o parte dintre actionarii importanti ai firmei, consiliul de administratie a decis ca oferta nu este la un nivel la care ar fi maximizata valoarea pentru actionari", potrivit reprezentantilor Carpathian.
Propunerea a fost facuta in 22 aprilie la un pret de 0,20 de euro per actiune, care evalua fondul britanic la circa 45 de milioane de euro, peste valoarea de piata a Carpathian de la vremea respectiva. Intre timp, pretul actiunilor Carpathian a crescut, astfel ca vineri valoarea de piata a fondului era de
57 de milioane de euro (51 milioane de lire sterline).
In ultimul an multe fonduri listate la bursa de la Londra au intampinat dificultati in a se finanta pentru investitii imobiliare, motiv pentru care au cautat diferite solutii printre care si vanzarea catre un alt investitor (cum a fost cazul Fabian, preluat de Dinu Patriciu) sau cedarea de active (vanzarea de catre Lewis Charles a terenului din Ploiesti destinat constructiei mallului Zenith).
Valoarea de piata a celor patru terenuri pe care Carpathian le detine in Romania, in Arad, Cluj, Baia Mare si Satu Mare era estimata la 28 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut, in scadere cu 40% fata de costurile de achizitie. Pe aceste terenuri compania ar urma sa construiasca malluri in urma unor investitii totale de 400 de milioane de euro, dar singurul proiect inceput pana la ora actuala este cel din Arad, a carui finalizare este programata la inceputul anului viitor.