Banca Carpatica a raportat o pierdere de 2,7 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 11.05.2009
Banca Carpatica (BCC), al carei actionar principal este omul de afaceri Ilie Carabulea, a raportat pe primul trimestru din acest an o pierdere de 11,6 mil. lei (2,7 mil. euro), cea mai mare pierdere trimestriala raportata de banca in mai mult de cinci ani, potrivit datelor financiare transmise Bursei.
In intervalul ianuarie-martie din 2008, banca inregistrase un castig net de 2,6 mil. lei. Pierderea a fost provocata integral de provizioanele constituite de banca in primele trei luni ale anului, care s-au ridicat la 11,7 mil. lei (2,7 mil. euro).
Si celelalte banci listate pe Bursa, BRD si Banca Transilvania (TLV), au raportat scaderi ale profiturilor in primul trimestru, pe fondul constituirii de provizioane, insa rata mai mare de rentabilitate le-a permis sa ramana pe profit in aceasta perioada. Provizioanele nu au avut un impact asa de puternic asupra bancilor mari si cu o cota de piata mai ridicata, precum BRD, al carui profit s-a redus in primul trimestru doar cu 19%, la 210 mil. lei. Banca Carpatica isi bugetase pentru acest an un profit brut de 8 mil. lei (1,8 mil. euro), de peste opt ori mai mare decat castigul obtinut anul trecut.
In ultimii doi ani de zile, anii 2007-2008, profitabilitatea Bancii Carpatica s-a redus considerabil, anul trecut aceasta raportand pierdere in doua din cele patru trimestre ale anului, insa a reusit sa inchida pe plus, cu un castig nesemnificativ, de 0,8 mil. lei. In 2007, banca obtinuse un profit brut de 9,4 mil. lei.
Activele Bancii Carpatica au inregistrat in primul trimestru din acest an o crestere importanta, acestea majorandu-se cu 16,55% de la finele anului trecut.
Veniturile totale ale bancii s-au redus insa cu 9,9% in primele trei luni ale anului, pana la 136,3 mil. lei, iar cheltuielile au stagnat, fapt ce a dus banca pe pierdere.