Pescarii pot lua subventii cat in trei ani: 150 de milioane de euro in 2009

Autor: Cristina Stoian 11.05.2009
Pescarii pot depune dosarele in cadrul Programului Operational pentru Pescuit prin care pot primi in acest an subventii de peste 150 mil. euro de la UE si bugetul de stat.
Fondurile sunt disponibile din 2007, dar Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a amanat depunerea proiectelor in sectorul piscicol pana in acest an. Astfel, subventiile care trebuia acordate in perioada 2007 - 2009 au fost concentrate in acest an. Programul total, care se desfasoara pana in 2013, aloca acestui sector 307 mil. euro, din care Uniunea Europeana acorda 230 mil. euro, iar restul de 77 mil. euro reprezinta cofinantare de la bugetul de stat.
„Daca cererile pe o axa evolueaza mai rapid se poate face o relocare, pentru ca nu avem o limitare stricta pe an. Bugetele au fost dimensionate la o maniera pur orientativa, de aceea nu sunt alocari stricte pentru ca nu avem o comparatie cu anii trecuti", a declarat Valentin Buksz, presedintele ANPA, care a adaugat ca cea mai mare pondere din bugetul pentru acest sector va merge catre investitiile in acvacultura, procesare.
Pentru fabricile sau sectiile de procesare a pestelui, pentru cresterea productiei (incluse in axa 2), dar si pentru investitiile in comunitatile de pescari, adica amenajarea de porturi, debarcadere sau depozite pentru echipamente, (axa 1) ANPA acorda peste 60% din valoarea totala, adica aproape 185 de milioane de euro.
„Problema cu care se confrunta majoritatea investitorilor in piscicultura este lipsa unor terenuri in proprietate pe care sa construiasca sectii de procesare. Am un proiect de 200.000 de euro pentru o sectie de prelucrare a pestelui propriu si a celui din import si pentru o pensiune pentru agroturism, dar nu pot primi banii pentru ca terenurile nu sunt in proprietate", explica Cristian Alexandroiu, administratorul companiei Catalina 93 Exim, care produce peste 50 de tone de peste pe 26 de hectare de luciu de apa.  
Alexandroiu are doar dreptul de folosinta al terenului pe care produce peste, pamantul de pe fundul baltii fiind concesionat pe 49 de ani de la Agentiile Domeniului Statului, iar terenul de incinta, inchiriat de la Piscicola Ilfov. De aceea nu poate incepe lucrarile de constructie pentru fabrica de procesare a pestelui. In aceeasi situatie sunt cei mai multi pescari, care au cerut de ani de zile administratiilor locale posibilitatea de a achizitiona terenurile pe care lucreaza.
O pondere importanta in acest program o au si sumele alocate modernizarii navelor sau achizitiei de ambarcatiuni. „Avem de cheltuit bani, dar ingrijorarea tuturor este ca nu suntem capabili sa ii cheltuim. Pentru anul acesta estimam ca vor fi solicitari pentru retragerea din functiune a 8-9 nave existente", crede presedintele ANPA.
Daca cererile se depun din aceasta luna, banii vor veni abia in 2010, proiectele depuse de piscicultori urmand sa fie analizate, urmand sa treaca prin trei filtre si prin evaluarea efectiva pana la selectia lor. Abia dupa semnarea contractului, beneficiarii pot face cererea de plata pentru decontare. 
 
Bani de peste