Nica: Daca economia merge bine, vom mai revizui din masurile impuse de FMI

Autor: Miruna Lebedencu 11.05.2009
Datele prezentate de ministrul finantelor Gheorghe Pogea privind luna aprilie arata un prim semn al relansarii economice, iar daca aceste semnale se mentin, „masurile care au fost luate fortate de acordul cu FMI" vor fi revizuite, a declarat ieri vicepremierul Dan Nica, dupa sedinta coalitiei.
Nica a spus ca la nivelul Guvernului exista „un optimism moderat", in conditiile in care datele financiare pe luna aprilie, prezentate de ministrul finantelor, arata „un prim semn pozitiv" in economie.
„Speram sa se mentina acest trend si in luna mai. A aparut un sentiment de incredere in economie, e adevarat timid si firav, dar aceste prime semne sunt pozitive", a afirmat vicepremierul, citat de Mediafax.
Nica a apreciat ca, in functie de confirmarea acestor evolutii pozitive, este posibil sa fie reconsiderate si unele masuri luate de Guvern in contextul acordului cu FMI.
„Exista premisele unei relansari economice. Daca vom vedea ca aceste semnale se mentin, masurile care au fost luate fortate de acordul cu FMI vor fi la un moment dat revizuite. (...) Noi nu spunem nici ca pregatim o masura sau alta, nici ca pregatim anumite lucruri, pentru ca nu vrem sa dam impresia ca lucrurile vor fi intr-un fel sau altul. Masurile care au fost luate in contextul acordului cu FMI vor ramane in vigoare, iar in momentul in care vedem ca exista o relansare economica sustinuta, nu conjuncturala, ne gandim ce solutii vom adopta", a spus vicepremierul.
Declaratia lui Nica vine dupa ce colegul sau de partid (PSD) Constantin Nita, ministrul pentru IMM, a declarat la finele saptamanii trecute ca impozitul minim este o masura temporara si ar putea fi eliminat in toamna. „In toamna, in functie de rezultatele economice, am putea anula acest impozit si sa gasim o alta solutie pentru a nu pune in pericol microintreprinderile sau start-up-urile", a spus Nita.
„Vrem strategie fiscala pe 3 ani"
Reprezentantii oamenilor de afaceri solicita autoritatilor o pozitie unitara privind strategia fiscala mentionand ca declaratiile contradictorii ale reprezentantilor guvernului privind diferite variante ale masurilor fiscale in 2009 si 2010 creeaza confuzie in mediul de afaceri. „Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania nu considera a fi productiva continuarea politicii improvizate promovata de Ministerul de Finante, masurile adoptate in ultimele luni contribuind doar la nemultumiri suplimentare in mediul de afaceri din Romania", sustin oficialii AOAR. Ei solicita Guvernului si Ministerului de Finante sa elaboreze in regim de maxima urgenta o Strategie Fiscala pe o perioada de minimum 3 ani. Reprezentantii asociatiei spun ca nu pot accepta inactivitatea institutiilor statului ce pot, similar altor guverne din UE, sa adopte masuri legale care sa stimuleze munca si investitiile.