Romania, cea mai atractiva destinatie din regiune pentru investitorii austrieci

Autor: Liviu Chiru 12.05.2009
Romania va atrage circa 20% din proiectele noi de investitii derulate de companiile cu prezenta in regiunea Europei Centrale si de Est, potrivit unui sondaj realizat de agentia de stiri si analiza Thomson Reuters in colaborare cu banca austriaca OeKB.
„In ciuda mediului economic dificil, investitorii sunt inca pregatiti sa porneasca noi afaceri in Europa Centrala si de Est. In aprilie, 59 de proiecte de investitii erau planificate, din care 44% concentrate in Romania, Bulgaria si Serbia - Muntenegru", se arata in raport.
La sondaj au participat 400 de companii cu sediul central la Viena, care cumuleaza peste 1.300 de subsidiare in regiunea Europei Centrale si de Est. Sondajul este realizat trimestrial, primul pe anul 2009 fiind derulat in ianuarie, iar al doilea in aprilie.
Romania sta semnificativ mai bine in sondajul aferent trimestrului al doilea din 2009 comparativ cu aceeasi perioada din 2008, cand concentra circa 14% din proiectele noi de investitii, la egalitate cu Ucraina.
Raportul noteaza de altfel ca Ucraina si-a pierdut atractivitatea ca destinatie pentru noi investitii.
Pe de alta parte, sondajul noteaza ca majoritatea investitorilor si-au suspendat planurile de dezvoltare in regiune. Operatiunile din Romania, Slovacia sau Ungaria par chiar sa fie mai afectate decat cele din Slovenia sau Polonia. In cazul Romaniei, soldul conjunctural (diferenta dintre ponderile investitorilor care aduc noi capitaluri si cei care retrag banii) a coborat la -10% in sondajul din aprilie, de la peste 40%, nivelul inregistrat in primavara lui 2008.
De altfel, investitorii resimt o deteriorare a mediului de business. Soldul conjunctural era in aprilie de -20% in cazul Romaniei, un nivel apropiat de media regionala. 
 
BERD are 110 mil. euro de investit
BERD ar putea participa cu pana la 30 mil. euro la formarea unui fond cu o tinta de capitalizare de 150 mil. euro, care va viza investitii in companii medii din Europa Centrala si de Sud-Est si Turcia, a anuntat institutia internationala. BERD va participa cu pana la 30 de milioane de euro la fondul Bancroft 3 LP, inregistrat in Jersey, Channel Islands, restul capitalului urmand sa fie constituit prin participarea investitorilor institutionali, inclusiv din Europa si SUA, a bancilor si investitorilor privati, potrivit bancii. Banca a mai anuntat ca va participa cu pana la 80 mil. euro la crearea unui vehicul de investitii care va sustine implicarea firmelor private in proiecte de alimentare cu apa in Europa de Est si Centrala, inclusiv in Romania.