CE Turceni: Vom vinde mai multa energie la vara

Autor: Roxana Petrescu 13.05.2009
Complexul Energetic (CE) Turceni, cea mai mare unitate de productie a energiei electrice din bazinul Olteniei, crede ca va urma un trimestru mai bun in ceea ce priveste livrarile de energie, dupa ce in primele trei luni compania a furnizat cu 15% mai putina energie comparativ cu anul trecut.
„In primele trei luni ale anului 2009, s-a inregistrat o reducere a livrarilor de energie cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Incepand cu al doilea trimestru, se vor revigora vanzarile CE Turceni, lucru bazat pe cresterea consumului si corelat cu reducerea productiei hidro specifica perioadelor de vara", spun reprezentantii CE Turceni. De obicei, consumul de energie electrica creste substantial in lunile de vara mai ales pe segmentul casnic unde, datorita temperaturilor foarte ridicate, consumul creste odata cu intrarea in functiune a aparatelor de climatizare.
La nivelul intregii piete, consumul s-a redus in primul trimestru cu circa 10%, cea mai drastica scadere intervenind in luna aprilie, cand s-a inregistrat o diminuare de 15%. Evolutia negativa de la inceputul anului este explicata prin inchiderea sau reducerea activitatii in aproape toate sectoarele economice, multe dintre acestea fiind mari consumatoare de energie. Singurul segment care a ramas relativ stabil in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost cel al clientilor casnici, unde s-au inregistrat cresteri usoare. Potrivit specialistilor, dupa ani intregi de crestere a consumului cu 2-3%, in 2009 consumul de energie a revenit la nivelul din 2002.
CE Turceni spune ca in primele luni a purtat negocieri cu clientii sai pentru a-i determina pe acestia sa-si pastreze contractele incheiate, dar si pentru a realiza reduceri minime ale cantitatilor anuale contractate.
„In primele trei luni ale anului, CE Turceni nu a castigat, dar nici nu a pierdut clienti", mai spun reprezentantii companiei.
CE Turceni se afla in discutii cu BERD pentru atragerea unei finantari de 100 mil. euro pentru sprijinirea investitiilor de mediu pe care compania este obligata sa le realizeze astfel incat sa se conformeze normelor europene. Initial, finantarea era de 300 mil. euro. CE Turceni si-a propus pentru anul acesta venituri totale de 1,75 mld. lei (439,5 mil. euro) si un profit brut de 10,2 mil. lei (2,5 mil. euro). 

Electrica a incasat 400 mil. euro in T1
Compania de stat Electrica, cu activitati de distributie si furnizare a energiei electrice, a inregistrat in primul trimestru venituri de 1,26 mld. lei (295,2 mil. euro) din activitatile de furnizare a energiei electrice si 436 mil. lei (102,1 mil. euro) din distributie, potrivit companiei. Electrica a raportat un profit brut de 25 mil. lei (5,8 mil. euro) pe partea de furnizare si 3,14 mil. lei (0,7 mil. euro) pe partea de distributie. Compania nu a precizat care a fost nivelul veniturilor si al profitului din T1 2008. Rezultatele cuprind rezultatele Electrica Transilvania Sud, Transilvania Nord si Muntenia Nord, precum si pe cele ale Electrica S.A.