Peste 25% din proiectele eligibile pentru fondurile europene nu sunt bancabile

Autor: Izabela Badarau 13.05.2009
Cel putin 25% din proiectele care au fost aprobate pentru accesarea fondurilor europene nu pot fi cofinantate de banci, potrivit lui Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.
„Minimum 25% din intreprinzatorii cu proiecte eligibile n-au stat inainte de vorba cu bancile si sunt respinsi cand vin sa ceara finantare. A fi eligibil din punctul de vedere al fondurilor europene este diferit de a fi bancabil", spune Saramet.
Pe langa banii primiti de la Uniunea Europeana, o firma trebuie sa finanteze din surse proprii 30, 40 sau chiar 50% din valoarea proiectului. Mai mult, banii de la UE nu vin de la inceput, ci pe baza facturilor deja achitate de firma.
„Daca firmele nu au trecut pe la o banca inainte de a depune proiectul pentru accesarea fondurilor europene, cu toate eforturile bancii este posibil ca proiectele sa nu poata fi bancabile. Explicatia este ca trebuie discutata de la inceput structura optima de finantare, trebuie gandite si corelate retragerile din fonduri cu transele din credit. Structurand intr-un anumit fel, trebuie urmarit ca proiectul sa se inchida, trebuie analizate bugetele, ajustate fata de perioada mai optimista in care au fost gandite. La BCR se discuta foarte mult cu societatile, fara aceste discutii este greu de a se gasi o modalitate de creditare",
spune Ramona Ivan, director executiv, Directia pentru Finantarea Institutiilor Financiare - BCR.
Mai mult, criteriile dupa care o banca analizeaza un proiect difera semnificativ de criteriile pe care le analizeaza statul in aprobarea unei finantari europene. „Ideea care nu se intelege in totalitate este ca pentru accesarea fondurilor structurale, analizele care se fac (de catre organismele de intermediere a fondurilor - n.r.) difera total si sunt mult mai simple in comparatie cu analizele pe care le face o banca. O banca analizeaza tot. Consider ca este foarte important ca intreprinzatorul sa vina de la bun inceput sa discute cu banca sa spuna ca are un proiect, sa ceara o analiza, sa ceara sugestii", spune Marian Burja, director adjunct Directia Clienti IMM din cadrul Bancii Transilvania.
Intrebat daca aceste discutii costa sau care este motivul pentru care nu vin toate firmele de la bun inceput la banci, Burja spune ca „banca n-o sa-i ia firmei comision pentru discutii si analize".
Pana in prezent au fost aprobate 700 de proiecte, fiind semnate peste 350 de contracte in valoare de circa 40 de milioane de euro.
Fata de anul trecut, cand firmele erau nevoite sa inceapa proiectul cu banii proprii, anul acesta IMM vor putea obtine la cerere o prefinantare de pana la 35% din valoarea proiectului, ceea ce inseamna ca firmele vor beneficia de la inceput de o suma de bani necesara demararii investitiei.
 
Garantii de 500 de milioane de euro
Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM (FNIGCIMM) estimeaza ca in acest an soldul garantiilor din portofoliu va ajunge la 450 mil. euro, aproape dublul valorii de la sfarsitul anului 2008 (230 mil. euro). Pentru acest an, Fondul vizeaza acordarea de garantii in valoare de 500 mil. euro, care vor sustine credite in valoare de peste 1 mld. euro. „In primele patru luni am acordat garantii in valoare de 130 mil. euro, de 2,5 ori mai mult comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut. In aceste conditii, estimam ca pana la sfarsitul anului vom acorda garantii de 500 mil. euro", a spus ieri presedintele Fondului, Aurel Saramet. El a aratat ca numarul garantiilor acordate in 2009 va ajunge la 4.500-5.000, dintre care 1.800 asigurate deja in primele patru luni. Cele mai multe garantii au fost acordate pentru creditele deja existente si doar 20% pentru imprumuturi pentru dezvoltare.