Sucu: Niciodata nu ma voi gandi la inchideri de magazine

Autor: Ioana David 13.05.2009
Omul de afaceri Dan Sucu, care controleaza grupul de firme Mobexpert, cel mai mare jucator din industria locala a mobilei, spune ca in primul trimestru al acestui an vanzarile au scazut cu 5% in lei (ceea ce a insemnat un minus de 20% in euro din cauza deprecierii cursului de schimb) si estimeaza o accentuare a acestei tendinte in trimestrul al doilea.
"Niciodata nu ma voi gandi la inchideri de magazine. Anul acesta voi mai deschide inca doua unitati in Berceni (Bucuresti - n.red.) si Iasi", spune Sucu.
Grupul detine in prezent opt magazine de mari dimensiuni in tara care opereaza peste 80.000 de metri patrati si alte 23 de magazine de mai mici dimensiuni. Anul trecut Sucu a investit 8 mil. euro in extinderea companiei in Sibiu, Pitesti si Suceava, ceea ce adaugat retelei 18.000 de metri patrati.
Aproximativ jumatate din vanzarile Mobexpert de 169 mil. euro de anul trecut sunt derulate in retail. Pe de alta parte, in perioada urmatoare, Sucu ar putea lua decizia inchiderii unei fabrici, miscare avansata inca de la inceputul anului. 
Calculat in euro, vanzarile grupului au scazut cu 20% in primele trei luni ale acestui an fata de perioada similara a anului trecut.
"Speram sa fim la acelasi nivel in lei (in primul trimestru - n.red.), insa am fost cu 5% sub buget", a spus Dan Sucu.
Pentru trimestrul al doilea, omul de afaceri vede o contractie a vanzarilor de 8-10%, deoarece nu anticipeaza "imbunatatiri ale climatului economic general sau scaderi ale costului creditarii".
"Anul trecut, trimestrul al doilea a fost exceptional, trimestrul trei a crescut insa nu atat de rapid, iar in trimestrul patru am inceput sa simtim criza".
In 2008, grupul a avut o cifra de afaceri de 169 mil. euro, sub nivelul de 200 mil. euro bugetat si putin peste rezultatele din 2007 de 168 mil. euro.
Inceputul de an a fost slab si pentru alti retaileri de mobila, Elvila raportand o scadere de 5% a vanzarilor, in timp ce Ikea a avut un avans de doar 5% in lei.