Recesiune in 2010 daca e seceta, cresc importurile sau se scumpeste petrolul

Autori: Miruna Lebedencu , Marius Radu - Mediafax 15.05.2009

Autoritatile au revizuit Programul de convergenta, care urmeaza sa fie discutat in sedinta de guvern saptamana viitoare, in care mentioneaza ca 2009 prezinta in continuare incertitudini si riscuri majore, iar recesiunea s-ar putea adanci in 2010. Guvernul se asteapta la o crestere a numarului de someri de doua ori mai mare fata de inceputul anului si isi mentine decizia de a majora salariile doar in raport cu nivelul inflatiei si de a bloca angajarile in sectorul public.



Contractia economiei va continua
Guvernul estimeaza o adancire puternica a recesiunii economice, daca Romania va fi afectata de seceta sau inundatii si se va confrunta cu cresteri de preturi externe la petrol sau gaze, iar contractia va continua in prima parte din 2010, ulterior tendinta fiind una crescatoare, dar aproape de zero.
Executivul arata, in proiectul revizuit al Programului de convergenta, obtinut de Mediafax, ca anul 2009 prezinta in continuare incertitudini si riscuri majore, avand in vedere ca economia trece printr-o criza grava care afecteaza diferit fiecare stat in parte, inclusiv Romania. O reactie negativa mult mai puternica a economiei mondiale la problemele sectorului financiar ar putea avea, in opinia autoritatilor, un impact negativ si asupra economiei romanesti, prin reducerea pietelor de export. De asemenea, pe plan intern exista riscul unor conditii climatice defavorabile pentru agricultura, precum seceta sau inundatiile, ceea ce ar diminua oferta de produse agro-alimentare, reducand autoconsumul si crescand importurile pentru a acoperi cererea.
„Daca aceste riscuri vor fi insotite si de altele legate de preturile internationale ale petrolului si gazelor naturale sau ale produselor alimentare, este posibil ca economia sa se adanceasca mai puternic in recesiune", se arata in document.
 
Profitul reinvestit nu scapa de impozit
Guvernul nu va scuti in acest an de la plata impozitului firmele care reinvestesc profitul, facilitatea urmand sa fie introdusa in 2010 si doar pentru „anumite activitati", potrivit proiectului revizuit al Programului de convergenta.
Prima varianta a Programului, elaborata in ianuarie, indica faptul ca neimpozitarea profitului reinvestit va fi introdusa incepand cu trimestrul al doilea al acestui an.
Impactul bugetar al acestei masuri va de 50 mil. lei, fata de 700 mil. lei in programul anterior. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat ieri ca firmele care reinvestesc profitul vor fi scutite de impozit din 2009, nu din 2010, cum este prevazut in proiectul revizuit al Programului de convergenta, si spune ca nu are cunostinta de amanarea facilitatii, desi documentul este redactat de Finante. El a aratat totodata ca proiectul Programului de convergenta nu a fost inca aprobat de Guvern, ci urmeaza sa fie discutat in sedinta de saptamana viitoare.
„Scutirea de impozit pentru profitul reinvestit ramane pentru 2009", a declarat ministrul finantelor. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit este inclusa in programul de guvernare PD-L - PSD. In aprilie ministrul finantelor declara ca impozitul pe profit ar putea fi redus sau eliminat din semestrul al doilea al anului, in cazul in care castigul este reinvestit.
Autoritatile au revizuit Programul de convergenta pentru perioada 2008-2011, elaborat in luna ianuarie, in urma acordului de imprumut incheiat cu FMI si Comisia Europeana, proiectul urmand sa fie aprobat de Guvern si transmis Comisiei Europene.
 
Euro scade, daca accelereaza productivitatea
Moneda nationala ar putea reveni la tendinta de apreciere in termeni reali in raport cu euro, incepand de anul viitor, daca avansul productivitatii economiei romanesti se va plasa peste nivelul inregistrat de partenerii externi.
„Continuarea procesului de dezinflatie va contribui la scaderea suplimentara a asteptarilor inflationiste. Un alt mijloc eficient de ancorare a anticipatiilor inflationiste va fi revenirea tendintei de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro, incepand cu anul 2010.
Acest fapt este posibil daca se are in vedere perspectiva unei cresteri mai accelerate de productivitate in economia romaneasca fata de principalii sai parteneri externi", se arata in proiectul revizuit al Programului de convergenta, obtinut de Mediafax.
Potrivit proiectului, scaderea treptata a volatilitatii cursului de schimb al leului si cresterea ulterioara a stabilitatii acestuia vor avea ca suport, pe de o parte, restrangerea efectelor adverse ale crizei financiare si economice globale, si, pe de alta parte, insanatosirea fundamentelor economiei nationale si continuarea procesului de convergenta, de natura sa stabilizeze anticipatiile privind evolutia cursului de schimb pe termen lung.
 
Rata somajului urca la 8%
Guvernul a revizuit in urcare prognoza privind somajul din acest an si estimeaza o rata de circa 8% la finele anului, peste nivelul de 6,8% avansat la inceputul anului, cresterea numarului de someri fiind de doua ori mai mare comparativ cu estimarea initiala, pe fondul scaderii economice.
Autoritatile se asteptata la o scadere cu 2,2% a populatiei ocupate, in varsta de munca, iar numarul de someri calculat conform definitiei Biroului International al Muncii va inregistra o crestere cu aproximativ 220.000 de persoane, ajungandu-se la o rata a somajului de circa 8%, potrivit proiectului revizuit al Programului de convergenta.
Prima varianta a Programului, elaborata in ianuarie, indica o crestere a numarului de someri, calculata tot dupa metodologia BIM, cu aproximativ 100.000 de persoane si o rata a somajului de circa 6,8%.
In acelasi timp, autoritatile isi mentin decizia ca si in perioada 2010-2011 sa majoreze salariile doar in raport cu nivelul inflatiei si sa blocheze angajarile in sectorul public, cu reduceri de cheltuieli inclusiv la institutiile finantate din venituri proprii, prin viitoarea lege de salarizare unica pentru bugetari.
In document mai sunt anuntate cresterea contributiei de asigurari sociale de stat in 2009 cu 2,4 puncte procentuale fata de media anului 2008, inasprirea conditiilor pentru acordarea pensiei anticipate si de invaliditate, preluarea, in mod gradual, a unor categorii de contribuabili exceptati de la plata contributiei sociale la bugetul de asigurari sociale.
Guvernul si-a mai propus crearea, pana la sfarsitul anului, a unui Consiliu Fiscal, prin legea responsabilitatii fiscale.