20 de ani de capitalism. George Copos: Imi place sa produc banii, sa ii investesc si mai putin sa ii cheltuiesc

Autor: Mirabela Tiron 17.05.2009

A intrat in afaceri dupa ce s-a desfiintat in 1990 postul pe care il ocupa pe turism in cadrul Uniunii Asociatiilor Studentesti din Romania, job care i-a oferit sansa de a "calatori in aproape toata lumea" si de a se "familiariza cu ceea ce inseamna economie de piata". Dupa 20 de ani de capitalism virgin si un an de prim-vicepremier Copos spune ca ne-a ajuns globalizarea din urma si este mai greu in afaceri.



Prima investitie a fost realizata cu 20.000 de dolari, bani luati de la banca, pentru care a garantat cu casa, masina si receptorul de satelit, economiile lui fiind la vremea respectiva sub o mie de dolari.

Astazi, George Copos, 56 de ani, controleaza sapte hoteluri (Hilton, Crowne Plaza, din Bucuresti, Europa si Astoria din Eforie Nord, Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov), 19 magazine proprii cu produse de panificatie, dar si o fabrica de motoare (dryere) si alte afaceri, numarul de angajati ajungand la 2.500 persoane.
"Toate proiectele mele investitionale s-au derulat in Romania. Toti banii mei sunt investiti aici, in tara noastra. Daca am facut bine sau nu, se va vedea mai tarziu. Eu consider ca am facut bine", a spus el.
Timp de un an de zile, cand a deschis prima cofetarie, Copos s-a trezit de la ora trei si jumatate dimineata pentru a lucra ca sofer, contabil sau vanzator.
Sedinte in Bucuresti, la munte sau la mare
"Daca aveam stiinta de a specula, nu mai munceam de dimineata pana seara. Asa sunt obligat sa muncesc cel putin sase zile pe saptamana chiar si acum", sustine el.
Pentru omul de afaceri cel mai important activ este echipa cu care lucreaza. "Acord intreaga autoritate membrilor din managementul fiecarui business. Deciziile legate de activitatea din aceste companii sunt luate dupa ce ma consult cu directorii generali si directorii de departament", a spus el.
Cele mai multe sedinte au loc la sediul Ana Holding, cladire de birouri data in folosinta in 2007. Mai sunt si cazuri in care acestea se desfasoara in orasele Pitesti, Poiana Brasov (pentru hoteluri) sau Eforie Nord (pentru hoteluri).
Omul de afaceri sustine ca "din pacate" afacerile sale sunt foarte diversificate. "Nu am avut puterea sa ma despart de Ana IMEP si nici pe aceea de a restructura unele societati. Daca as fi avut expertiza de astazi in 2003-2004, as fi vandut celelalte active si m-as fi dezvoltat pe industria hoteliera in special.
Cu ce se ocupa inainte de 1989
In 1990 a lucrat ca sef al departamentului asistenta sociala (camine si cantine pentru studenti) si la Uniunea Asociatiilor Studentesti din Romania (UASR) si reprezentant al Romaniei la Federatia Internationala a Sportului Universitar (FISU).
"Am avut ocazia, prin natura serviciului meu la UASR, sa calatoresc in aproape intreaga lume, asa ca m-am familiarizat cu ceea ce inseamna economie de piata, cerere si oferta", a spus el. Schimbarile din structurile institutionale din Romania au dus la desfiintarea acestui post. "Aveam, la acea vreme, doua posibilitati: sa caut un serviciu sau sa incerc sa reusesc pe cont propriu", a declarat el. A ales cea de-a doua varianta, deoarece a considerat atunci ca are calitatile necesare pentru dezvoltarea unei afaceri pe cont propriu. Astfel, in 1990 deschide prima cofetarie din Bucuresti, respectiv Ana Co.
"Pentru aceasta prima investitie nu am avut niciun capital, am apelat la un credit bancar de 20.000 de dolari, un adevarat act de curaj, avand in vedere ca au fost puse ca garantie casa, masina, toate bunurile de uz casnic, antena si receptorul de satelit, precum si economiile pe care le aveam si care nu depaseau valoarea de o mie de dolari. Pe piata era un mare deficit de diversitate si calitate", a spus el. In fiecare zi, timp ce un an de zile, Copos se trezea la ora 3 si jumatate pentru a asigura desfasurarea activitatii cofetariei. "Am adus cinci oameni, cei mai buni maestri in arta cofetariei si patiseriei. Unii dintre ei fusesera maestri cofetari la Casa Capsa si la Nestor", a spus el. Ulterior, societatea Ana Pan deschide fabrici de paine, patiserii si cofetarii in Bucuresti, Brasov, Constanta si Otopeni.
Doi ani mai tarziu, Copos infiinteaza Ana Electronic, companie care importa si distribuia produse de uz caznic, electronice si electrocasnice.
"Am intrat in aceasta afacere, pe care am extins-o la nivelul intregii tari, fara a neglija insa dezvoltarea primei afaceri, care depasise intre timp perimetrul acelei prime cofetarii", a spus el. Timp de aproape 10 ani compania a fost distribuitor exclusiv al produselor Samsung.
Copos spune ca in familie a deprins respectul fata de munca, fata de orice munca, ceea ce l-a ajutat mult in viata. "M-am nascut intr-un sat de romani harnici de pe meleagurile Satmarului, intr-o familie cu sase copii, din Ardeal. Alaturi de fratii si surorile mele, am avut copilaria normala a unui copil de la tara. Lucrul cel mai important este insa educatia pe care am primit-o de la parinti si de la dascalii mei".
Era mai usor atunci sa incepi o afacere in 1990. "Acum este foarte greu sa demarezi o afacere oricat de bun ai fi. Piata este plina si mai ales ne-a ajuns globalizarea", sustine el.
Apropierea de Rapid si de telefonia mobila
In anul 1993, holdingul Ana devine principalul investitor al clublului de fotbal Rapid Bucuresti. "Am investit in Rapid pentru ca iubesc sportul si fotbalul in special si am dorit sa intorc catre suporterii rapidisti o parte din ceea ce am castigat", a spus Copos, care nu a dorit sa comenteze nimic legat de posibilitatea vanzarii echipei.
Anul 1996 a reprezentant un an de cotitura pentru Ana Holding. "In acest an s-a luat decizia de a se investi in active intregul capital, de circa 40 de milioane de dolari, pe care ii avea la dispozitie holdingul. Astfel, ne-am implicat in operatiuni pe piata de capital si am devenit unul dintre actionarii principali ai companiei de telefonie mobila MobiFon", a spus el.
Tot in acest an, a fost cumparata fabrica de motoare electrice de la Pitesti, in urma privatizarii. "Mi-am schimbat toti banii din lei in active. Stiam doar ca productia reprezinta implinirea unui om de afaceri. Am initiat si sustinut un program amplu de investitii pentru modernizari, printre altele am delocat o fabrica de dryere din Marea Britanie, cu liniile ei tehnologice cu tot iar acum Ana IMEP a ajuns intre primii patru jucatori din Europa in domeniul sau, exportul reprezentand 97% din productie", a spus el.
Investitiile in turism au pornit de la munte
Debutul in industria hoteliera a fost reprezentat de preluarea in 1996 a trei hoteluri din Poiana Brasov (Bradul, Poiana si Sportul).
Si fostul hotel Flora, aflat in partea de nord a Capitalei, a fost achizitionat in acel an. "L-am reconstruit si l-am adus la nivelul de 5 stele, beneficiind de prestigiul marcii Crowne Plaza in cadrul unui contract de management incheiat cu lantul hotelier Intercontinental Hotels Group", a precizat el.
In 2010, omul de afaceri va derula in Poiana Brasov o investitie importanta (inclusiv un spa ultramodern), "menita sa sporeasca gradul de confort si de atractivitate al hotelurilor din Poiana".
Copos a mai spus ca deocamdata nu planuieste sa dezvolte alte hoteluri in zone cu potential turistic deoarece acesta nu este momentul potrivit.
"2010 va fi un an mai greu decat 2009. Trebuie sa fim pregatiti pentru acest lucru. Intensificarea concurentei si criza mondiala deja afecteaza foarte multe dintre firmele romanesti, indeosebi intreprinderi mici si mijlocii si nu exista nicio strategie pentru salvarea acestora la nivel guvernamental", a spus el. In acelasi timp, omul de afaceri spune ca nicio companie pe care o controleaza nu va da faliment. "In aceste conditii trebuie sa fim mai creativi", a spus el.
In 1999, Copos investeste in transportul pe cablu in Brasov si in statiunea Poiana Brasov. "In prezent, negociem cu autoritatea locala realizarea unui parteneriat public-privat menit sa transforme Poiana Brasov, in cativa ani, intr-o statiune compatibila cu standardele europene", a spus el.
Divizia de turism a fost extinsa prin achizitionarea in 2001-2002 a altor doua hoteluri in statiunea Eforie Nord, hotelurile Astoria si Europa. Acestora li se adauga si portul privat de agrement "Ana Yacht Club", care poate sa gazduiasca peste 80 de ambarcatiuni, carora li se asigura intretinere si securitate timp de 24 de ore pe zi. Pe langa firma Ana IMEP din Pitesti, omul de afaceri infiinteaza in 2001 alte doua societati Ana Trans International, companie de transporturi rutiere interne si internationale, dar si Ana MEP SDV, cu activitate complementara fabricii de motoare Ana IMEP. Patru ani mai tarziu, Copos devine proprietarul hotelului Athenee Palace Hilton, un hotel de cinci stele din centrul Bucurestiului. In 2007, este finalizata o cladire de birouri Ana Offices, cu patru niveluri de spatii de birouri, in care se gasesc birourile holdingului Ana, dar mai exista si spatii inchiriate. Tot in domeniul investitiilor imobiliare, in aceasta primavara a fost finalizat un bloc de locuinte de lux in zona Dorobanti. Urmeaza alte doua proiecte imobiliare, respectiv un turn de birouri si un cartier rezidential.
Ce spune despre
Listarea la Bursa:
Ia in calcul posibilitatea listarii companiei la Bursa insa pana nu se va stabiliza situatia pe piata nu va face nicio miscare in acest sens. "Atunci cand va veni momentul ne vom lista. Aceasta criza nu va tine doar un an."
De unde se informeaza:
Citeste in fiecare zi stirile de pe Reuters, dar si publicatiile locale economice. "Dintre toate publicatiile locale de afaceri, cel mai mult imi place sa citesc Ziarul Financiar. Dupa ce ma informez stau si discut cu oamenii mei ce se intampla in tara, dar si in lume. Avem nevoie de predictibilitate".
Cele mai valoroase active:
Ana Hotels, Ana Imep (97% din productie merge la export in Europa), Ana Pan, Ana Teleferic.
Filozofia de business:
"Imi place sa produc banii, sa ii investesc si mai putin sa ii cheltuiesc. Conteaza sa simti banul ca valoare. Sunt de asemenea de parere ca oamenii ar trebui sa se intrebe, la inceputul fiecarei zile, nu numai "ce am de facut astazi?", ci si "ce sanse am ca astazi sa mai invat ceva?"
Oameni pe care Ii admira in afaceri:
Ion Tiriac, Dinu Patriciu, Radu Enache, Raul Doicescu.
Pact cu gigantii
Cine sunt partenerii de afaceri ai lui George Copos
Turism:
Hilton Hotels Corporation
(9 branduri de lanturi hoteliere, peste 3.200 hoteluri in lume),
InterContinental Hotel Group
(7 branduri de lanturi hoteliere, printre care Crowne Plaza).
Productia de motoare electrice:
Indesit, Fagor (Spania), Vestel, Franke, Valeo si Behr (pentru echipamente auto).
Proiecte financiare (credite):
BRD-Societe Generale
Industria alimentara (cofetarie si patiserie):
Sanlacta, multi alti furnizori si clienti
Studii Copos:

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce in prim plan pe cei care au influentat economia prin afacerile create.

Votati aici oamenii care prin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor au devenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe cel care va aduna cele mai multe voturi.