BNR: Investitii straine de 82 mil. €, minimul ultimilor patru ani

Autor: Izabela Badarau 17.05.2009

Investitiile straine directe au fost in martie la cel mai scazut nivel din ultimii patru ani potrivit BNR, doar 82 mil. euro, insa datele ridica semne de intrebare, aporturile la capital facute de investitorii straini fiind de 239 mil. euro in martie, potrivit Registrului Comertului.



 
Datele publicate de BNR si de Registrul Comertului sunt date provizorii ce urmeaza a fi rectificate. In orice caz, volumul investitiilor straine directe este mult mai redus decat in martie anul trecut cand s-au inregistrat 458 de milioane de euro.
„Investitiile straine au fost in martie la un nivel redus, dar nu putem spune foarte multe, de la luna la luna se pot inregistra fluctuatii destul de mari determinate de anumite investitii. E clar ca vom inregistra o incetinire anul acesta fata de anul trecut, dar daca ne uitam in ansamblu, primele trei luni sunt bune, volumele de investitii sunt inca importante, in scadere cu doar 10-15% fata de anul trecut, si acopera in totalitate deficitul de cont curent. E cert insa ca investitiile straine directe vor incetini anul acesta", a spus Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, care estimeaza in 2009 un volum de investitii straine de 4,5 miliarde de euro, in scadere cu 50% fata de 2008.
Volumul de investitii a scazut cu 82% in martie potrivit bancii centrale, insa pe total in trimestrul intai scaderea a fost de doar 14%, ca urmare a evolutiei bune din primele doua luni ale anului.
Ianuarie si februarie au adus investitii straine directe de valori mari, de 912, respectiv 462 milioane de euro, sume importante fiind reprezentate de creditele intragrup luate de companiile din Romania de la actionarii straini. Astfel ca in total investitiile straine in primul trimestru din 2009 sunt la un nivel satisfacator de 1,4 miliarde de euro, in contextul estimarilor de 4-5 miliarde de euro pentru intreg anul. In 2008, investitiile nerezidentilor au fost de 9 miliarde de euro.
Investitiile directe au finantat in totalitate deficitul de cont curent, care a inregistrat in primul trimestru o reducere semnificativa de 82% fata de anul trecut, pana la 709 mil. euro.
 
Se ajusteaza brusc deficitul
Deficitul de cont curent, care exprima iesirile nete de valuta din economie, a fost in martie de doar 95 mil. euro, in scadere cu 93% fata de anul trecut. Pentru a doua luna consecutiv, deficitul extern ramane sub pragul de trei cifre, dupa ce timp de peste cinci ani deficitul lunar al Romaniei era de trei sau patru cifre.
„In primele luni ale anului am avut o ajustare foarte rapida a deficitului, fapt care arata doua aspecte importante: unul pozitiv - aceasta ajustare ne reduce dependenta de finantarea din strainatate, ne reduce dezechilibrele; si unul negativ - ajustarea deficitului arata o contractie rapida a activitatii economice. Imprumutul de la FMI ar putea sa determine o ajustare mai lina a deficitului. Intrarile mult mai mici de capital ar insemna o ajustare brutala, dar imprumutul extern apare in balanta de plati ca «intrari», ceea ce permite o ajustare mai lina", a mentionat Ionut Dumitru.
Alaturi de investitiile straine directe, si transferurile curente, care reprezinta in mare parte banii trimisi de cei care lucreaza in strainatare, finanteaza deficitul de cont curent. In trimestrul intai, remiterile romanilor din strainatate au fost de 1,19 miliarde de euro, fata de anul trecut in aceeasi perioada cand remiterile cumulau 1,23 miliarde de euro.
Datoria externa pe termen mediu si lung, care reprezinta 71% din datoria externa totala a Romaniei, a ajuns la sfarsitul lunii martie la 51 de miliarde de euro, in crestere cu 0,2% fata de decembrie 2008. Datoria externa pe termen scurt a ajuns la sfarsitul primului trimestru la 10,6 miliarde de euro, in scadere cu 7,6% fata de sfarsitul anului trecut.
„Datoria externa scade. Balanta comerciala se ajusteaza foarte rapid si ea este finantata in totalitate de lucrari negeneratoare de datorie. Dependenta de finantare externa se reduce, dar exista si reversul medaliei: se ajusteaza prea repede si ne creeaza o contractie in economie", precizeaza Dumitru.