Electrica: Vanzarile de energie vor scadea cu 10% si in T2

Autor: Roxana Petrescu 18.05.2009
Electrica, una dintre cele mai importante companii de distributie si furnizare a energiei electrice aflata in portofoliul statului, estimeaza ca diminuarea cu 10% a cantitatilor comercializate in primele trei luni ale anului va continua si in perioada urmatoare.
„Fata de perioada similara a anului trecut, Electrica si cele trei filiale de furnizare au inregistrat in primele trei luni ale anului 2009 o scadere a vanzarii de energie electrica de circa 10%. In trimestrul al doilea se estimeaza pastrarea aceluiasi trend", spun reprezentantii companiei de stat.
In ciuda contextului nefavorabil, compania a reusit sa inregistreze o cifra de afaceri in primul trimestru in scadere cu doar 4% pe fondul unei cresteri a profitului brut cu 21,5%. „La nivelul primului trimestru din 2009, grupul Electrica a inregistrat afaceri de 1,3 mld. lei (304,6 mil. euro) si un profit brut de peste 20 mil. lei (4,7 mil. euro). Pentru trimestrul al doilea estimam ca indicatorii analizati isi vor pastra acelasi trend, cu o usoara scadere fata de perioada de comparatie din anul anterior", mai spun reprezentantii Electrica.
Cifra de afaceri si profitul brut la nivel de grup au fost calculate luand in considerare rezultatele financiare ale Electrica Transilvania Sud, Electrica Transilvania Nord, Electrica Muntenia Nord, Electrica Serv si Electrica SA.
Ioan Folescu, directorul general al Electrica, spune ca evolutia cifrei de afaceri nu depinde direct proportional de vanzarile de energie electrica. „Chiar daca vanzarile de energie au scazut cu 10%, acest lucru nu inseamna ca si afacerile noastre vor scadea tot cu acelasi procentaj. Electrica mai desfasoara tot felul de servicii pentru terti care ne ajuta sa mai recuperam din scaderea vanzarilor de energie", a precizat Folescu. Compania a anuntat inca de la inceputul anului un program de disponibilizari prin care circa 1.700 de angajati, mai ales din structurile Electrica Serv, filiala de servici si intretinere, urmeaza sa fie concediati, costurile de restructurare fiind de circa 25 mil. euro.