Sub 1% din clientii Bancpost Pensii s-au transferat inainte de fuziune

Autor: Angela Placinta 19.05.2009
Mai putin de 1% din clientii fondului de pensii private obligatorii (pilonul II) Bancpost, care urmeaza sa fie absorbit de fondul administrat de Eureko (fosta Interamerican), au decis sa se transfere la un alt fond de pensii de pe piata din cauza fuziunii.
Preluarea fondului de pensii al Bancpost de catre Eureko si fuziunea acestora au primit aprobarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) in februarie, iar in termen de trei luni clientii fondului Bancpost puteau sa se transfere la un alt fond, fara costuri, daca nu erau de acord cu conditiile fuziunii. In mod normal, un client care se muta in primii doi ani de la aderarea la un fond de pensii este penalizat cu 5% din valoarea activului acumulat in contul sau, potrivit perevederilor legislative.
"Pana acum aproape 30 de clienti ai Bancpost s-au transferat la alte fonduri ca urmare a anuntarii fuziunii si mai urmeaza sa primim doua raportari de la Casa Nationala de Pensii cu privire la transferuri", afirma Besim Jawad, directorul general al Eureko Pensii, al cincilea jucator din piata pensiilor obligatorii, cu peste 298.000 de clienti.
"Ma astept sa se transfere inca aproximativ 30 de persoane. Numarul nu este mare. Fiind prima fuziune din pensii, nu stiam la ce sa ne asteptam, dar rezultatele sunt foarte bune", a mai spus Jawad.
Ieri a fost ultima zi cand clientii Bancpost Pensii mai puteau depune cereri de transfer la un alt fond. Daca aproximativ 60 de clienti vor trece la un alt jucator, inseamna ca ponderea transferurilor va fi de circa 0,2% din numarul total al clientilor Bancpost Pensii, de 26.000.
Potrivit legislatiei in vigoare, Casa Nationala de Pensii proceseaza cererile de transfer ale clientilor fondurilor in prima zi din lunile februarie, mai, august si noiembrie. Cererile pot fi depuse oricand, dar numai in perioada de trei luni dupa anuntarea unei fuziuni transferul la un alt fond se face fara niciun cost.
Dupa finalizarea absorbtiei fondului Bancpost de catre Eureko, ultimul urmeaza sa fuzioneze si cu fondul KD, cel mai mic de pe piata, cu aproximativ 8.400 de participanti.
O alta fuziune care se desfasoara acum in piata pensiilor obligatorii este cea dintre BCR si Omniasig, cel de-al doilea fond fiind cel absorbit. Aceasta fuziune a fost aprobata de CSSPP in martie.