Charterele aduc agentiilor de turism 2,3 mil. € saptamanal

Autor: Mirabela Tiron 19.05.2009
Vara aceasta sunt programate 93 de curse charter saptamanal pe destinatii de vacanta externe care vor aduce incasari de 2,3 milioane de euro pe saptamana agentiilor de turism, potrivit unei analize a ZF.
Numarul curselor este cu aproape 30 mai mic fata de anul trecut, dar agentiile mizeaza pe un grad de ocupare mai mare, principalele destinatii fiind Turcia, Grecia, Spania, Tunisia sau Egipt, potrivit Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Aproape jumatate din cursele charter vor fi operate spre Turcia.
Analiza ZF a luat in calcul o capacitate medie a unei aeronave de 120 de locuri si un pret mediu pe loc de 200 de euro. „Anul trecut au mers in vacante pe curse charter aproape 200.000 de persoane, numar care speram sa se mentina si anul acesta. Desi vor fi mai putine curse, mizam pe un grad de ocupare mai mare si pe efectuarea lor in procent de 95%", a spus Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al ANAT.
Transportul cu avionul reprezinta 40% din pretul total al unui pachet de vacanta in strainatate. „Capacitatea unei aeronave variaza de la 50 de locuri pana la 200 de locuri in functie de destinatie", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours, care va opera anul acesta trei zboruri charter pe Antalya (Turcia), doua zboruri pe Creta si doua pe Rhodos, si cate unul pe insula Kos (Grecia), Palma de Mallorca, Tenerife si Sardinia. El a mai spus ca aeronavele cu care se va zbura spre aceste destinatii au 186 de locuri.
„Referitor la zborurile charter se observa o prudenta mai mare in planificarea acestora. Touroperatorii nu au mai riscat si nu au supralicitat in privinta numarului saptamanal de curse", a declarat Traian Badulescu.
Cele mai multe curse charter sunt programate pe Turcia, 40 de zboruri in total pe destinatiile Antalya, Kusadasi, Bodrum, Izmir si pe Grecia (27 de zboruri)."Au inceput sa se consolideze aliante intre mai multi touroperatori pentru a umple aeronavele ce zboara catre anumite destinatii", a spus Badulescu. El a mai adaugat ca prin aceasta strategie se va evita operarea aeronavelor la un grad de ocupare redus.
Sorin Vaduvoiu, directorul executiv al agentiei de turism Perfect Tour, a declarat ca vara aceasta vor avea curse charter pe destinatia Taba din Egipt, pe care o opereaza in regim propriu. „Asteptam sa avem pana la 2.000 de turisti pe aceasta destinatie pentru care am inchiriat o aeronava cu o capacitate de 180 de locuri. Mai avem curse charter si pe Grecia si Turcia, dar pentu aceste destinatii ne-am aliat cu alte agentii."
Pretul pentru un pachet de vacanta cu zbor charter in Turcia incepe de la 450 de euro, pentru un sejur de o saptamana, la un hotel de patu stele. Pe de alta parte, pentru destinatia Grecia, tarifele incep de la 200 de euro, la un hotel de trei stele, potrivit lui Vladu.
„Costurile cu inchirierea unei aeronave incep de la 18.000 de euro si ajung la 70.000 de euro, in functie de numarul de locuri, in pret nefiind incluse taxele de aeroport. Veniturile obtinute insa sunt de cateva ori mai mari fata de cheltuielile suportate", spun reprezentantii agentiilor care vand vacante pe zboruri charter.