Nita: Profitul reinvestit, netaxat de la 1 iulie. Pogea: Mai vedem

Autor: Cristina Cuncea 19.05.2009
Capitalizarea CEC si a Eximbank, crearea fondului de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri, inclusiv neimpozitarea profitului reinvestit vor fi realizate in a doua parte a anului, desi au fost anuntate pentru primul semestru, a declarat ieri Constantin Nita, ministrul pentru IMM.
„Se lucreaza la un al doilea plan de masuri anticriza, care inca nu este finalizat. Guvernul se gandeste la un nou mod de sprijinire a IMM-urilor din semestrul doi", a declarat Nita. El a mentionat ca sunt cateva masuri care au ca scop sprijinirea IMM, printre care capitalizarea Eximbank si a CEC, crearea fondului de contragarantare a creditelor pentru IMM si a unui fond de investitii de risc. „Sunt chestiuni care nu s-au finalizat, care desi au fost anuntate in semestrul unu, probabil vor fi operationale din semestrul doi", a afirmat Nita.
Ministrul pentru IMM a mentionat ca tot din a doua parte a anului va fi eliminat impozitul pe profitul reinvestit. „Se lucreaza la modificarea Codului fiscal , astfel ca de la 1 iulie va intra si masura neimpozitarii profitului reinvestit. Aceasta masura va compensa anumite masuri adoptate care nu au multumit mediul de afaceri", a mai spus Nita.
Potrivit proiectului revizuit al Programului de Convergenta, intocmit luna aceasta si prezentat la finele saptamanii trecute de Mediafax, la capitolul „Finantele guvernamentale" este specificat faptul ca neimpozitarea profitului reinvestit va fi aplicata din 2010 doar pentru anumite activitati. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat atunci ca firmele care reinvestesc profitul vor fi scutite de impozit din 2009, nu din 2010, cum este prevazut in proiectul revizuit al Programului de Convergenta, si a spus ca nu are cunostinta de amanarea facilitatii, desi documentul este redactat de Finante.
 
Creditarea se reia in curand
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va elibera o parte din rezervele bancilor comerciale in aceasta saptamana sau saptamana viitoare, astfel ca, in curand, ar putea sa fie reluata creditarea, a mai spus ministrul pentru IMM.
„Acesti bani vor ajunge in piata pentru a ajuta economia reala. Ne asteptam sa se reia creditarea, absolut necesara pentru IMM-uri. Prin scaderea cererii, reluarea creditarii ar fi utila pentru sustinerea firmelor mici si mijlocii", a spus Nita la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti.
La sfarsitul lunii martie, BNR a decis ca rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani se fie redusa la zero, fata de 40% in prezent, incepand cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009.
Guvernatorul BNR a declarat saptamana trecuta ca BNR va fi „generoasa" cu reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) in valuta constituite de bancile comerciale, in functie de nevoile de creditare si termenii acordurilor cu FMI, UE si cel semnat cu bancile la Viena. Bancile comerciale sunt obligate sa constituie RMO la banca centrala reprezentand 40% din pasivele in valuta si 18% din cele in lei.
 
Privatizari pe Bursa
Privatizarile si achizitiile publice ar trebui sa fie facute prin intermediul Bursei de Valori, astfel s-ar elimina orice suspiciune legata de corectitudinea operatiunilor, a mai spus Nita.
„S-a facut o greseala ca privatizarea si achizitiile publice nu s-au facut prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti (BVB - n.r.). Ar trebui sa se utilizeze acest instrument, pentru ca bursa este cea mai transparenta institutie. Intotdeauna vor fi oameni care vor contesta corectitudinea privatizarilor si a achizitiilor publice. Astfel, vor fi eliminate toate suspiciunile", a spus Nita la deschiderea sedintei de tranzactionare a BVB.
Pe de alta parte, Nita a aratat ca ministerul are in vedere elaborarea unui proiect de lege prin care IMM vor fi sprijinite sa se listeze la BVB. „Exista un proiect in acest sens la Directia Mediu de Afaceri. Ar fi extraordinar daca am putea impulsiona activitatea IMM-urilor pe bursa. Se lucreaza la acest proiect, dar, cand vom avea ceva concret, vom anunta", a precizat Nita.
Facilitarea accesului IMM la piata de capital este un proiect mai vechi, care a fost propus in 2007 de ministrul de profil, Ovidiu Silaghi.
 
Pogea: Nu exista o data ferma
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, afirma ca nu poate preciza data de la care ar putea intra in vigoare scutirea de impozit a profitului reinvestit, inca fiind in curs analiza conditiilor de aplicare ale acestei facilitati. „Nu pot sa avansez o anumita data. Trebuie sa aiba loc discutii in Guvern a caror durata nu o pot estima", a declarat Pogea pentru ZF. El sustine ca neimpozitarea ramane un obiectiv asumat de Guvern, masura urmand sa fie aplicata in cursul acestui an, desi a fost promisa inca din februarie, figurand in primul set de masuri anticriza adoptat de Cabinetul Boc. Pogea nu a dorit sa precizeze ce masuri fiscale ar putea fi incluse in al doilea pachet de masuri anuntat deja de premierul Emil Boc. Claudia Medrega