Economia Japoniei e zdruncinata de o cadere de 15,2% in primul trimestru

Autor: Andreea Neferu 20.05.2009

Marile economii ale lumii s-au contractat in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul scaderii exporturilor, a productiei industriale si a investitiilor. Japonia a fost insa cel mai puternic afectata.



 
Economia Japoniei a inregistrat in primul trimestru unul dintre cele mai rapide ritmuri de scadere din ultimii 54 ani, in conditiile in care exporturile au scazut semnificativ, arata cifrele oficiale.
Produsul Intern Brut al celei de-a doua mari economii din lume s-a contractat in primele trei luni ale anului cu 4% fata de trimestrul patru din 2008 si cu 15,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Economia Japoniei, puternic dependenta de exporturi, a primit o lovitura sub centura pe fondul crizei actuale. Economistii apreciaza ca in urmatoarele luni Japonia va reveni pe plus, in contextul in care luna martie a adus o majorare modesta a PIB-ului.
 
Patru trimestre de scadere
Cifrele publicate de Biroul de statistica de la Tokio arata ca primele trei luni din 2009 au reprezentat al patrulea trimestru consecutiv de contractie economica, dupa o scadere de 3,8% in intervalul octombrie-decembrie 2008.
In conditiile in care exporturile Japoniei s-au redus cu 26% in primul trimestru al anului, prim-ministrul Taro Aso a declarat ca „slabiciunile care afecteaza sectorul corporate se infiltreaza treptat si in randul populatiei; situatia este foarte grava si trebuie sa actionam in mod corespunzator".
Investitiile in fabrici si echipamente industriale au scazut cu 10,4% in intervalul ianuarie-martie, semnaland faptul ca firmele isi reduc semnificativ costurile. Cheltuielile de consum au inregistrat de asemenea un declin de 1,1%.
„Rata de economisire a explodat, agravand si mai mult recesiunea. Se pare ca populatia este panicata de posibilitatea pierderii locului de munca mai mult decat in ciclurile anterioare", a declarat Richard Jerram, economist-sef la divizia Macquarie Securities din Tokio.
 
Nici SUA nu stau bine
Statele Unite si-au pastrat pozitia de lider economic al lumii, insa primul trimestru din 2009 a adus o crestere negativa de 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut si de 6,1% in raport cu trimestrul patru din 2008.
Principalii factori care au generat scaderea PIB-ului au fost declinul puternic, de 30%, al exporturilor, dar si reducerea stocurilor companiilor, indicand faptul ca ciclul de corectie al acestora la conditiile de pe piata a inceput sa se apropie de sfarsit.
 
China, avans de 6,1% in primul trimestru
Economia chineza, a treia ca marime din lume, a ramas pe plus in primul trimestru, desi a inregistrat cel mai incet avans din ultimii zece ani.
Astfel, PIB-ul a crescut cu 6,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care productia industriala si investitiile s-au majorat, indicand ca planul de relansare economica al premierului Wen Jiabao, in valoare de aproape 600 de miliarde dolari, incepe sa dea rezultate. China tinteste o crestere economica pentru anul in curs, cu toate ca Statele Unite si Japonia estimeaza ca economiile lor se vor reduce substantial in 2009.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) mizeaza pe o crestere de 6,3% a economiei chineze in 2009, in timp ce pentru economia americana preconizeaza o contractie de 4% si pentru cea a Japoniei de 6,6%.
Economia Marii Britanii s-a contractat cu 1,9% in primul trimestru al anului, ministrul de finante Alistair Darling estimand ca, in ansamblu, economia britanica se va comprima cu 3,5% in 2009, insa va reintra pe crestere imediat dupa, avansand cu 1,25% anul viitor si cu 3,5% in 2011.
 
Economia franceza rezista
Franta a inregistrat de asemenea o contractie economica de 1,2% in primele trei luni ale anului in raport cu trimestrul patru al anului precedent, iar fata de primul trimestru din 2008 PIB-ul a scazut cu 3,2%. Cifrele arata totusi performante superioare celor inregistrate de partenerii principali din Europa, Germania afisand o reducere a PIB-ului de 6,9%, iar Italia de 5,9% in aceeasi perioada.
Dintre statele BRIC (cele mai dezvoltate tari emergente - Brazilia, Rusia, India si China), Brazilia a inregistrat cea mai slaba evolutie in primele trei luni ale anului, in conditiile in care PIB-ul s-a contractat cu 1,9% in acest interval fata de anul trecut. Productia industriala s-a redus cu 7,9% in primul trimestru, marind sansele ca economia braziliana sa intre in recesiune tehnica in urmatoarea perioada.