OTP Bank a avut castiguri de 150 mil. euro

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 20.05.2009
OTP Bank, cea mai mare banca a Ungariei, a raportat un profit in scadere cu 24% pe primul trimestru, in conditiile in care provizioanele constituite de banca impotriva pierderilor legate de credite au inregistrat mai mult de o triplare, scrie Bloomberg.
Profitul net al bancii ungare a scazut pana la 41,8 miliarde de forinti (150 mil. euro), de la 55,3 miliarde de forinti in perioada similara a anului trecut. Cifra s-a situat peste media estimarilor a sapte analisti chestionati de Bloomberg, ce indicau un nivel de 24 mld. forinti. „Rezultatele ultimelor trei luni au fost in linie cu asteptarile managementului si au depasit considerabil estimarile pietei", a precizat banca.
OTP a realizat mai mult de o triplare a provizioanelor, pana la 45,4 miliarde de forinti (163 mil. euro). In acelasi timp, calitatea portofoliului bancii s-a deteriorat, iar subsidiara ucraineana a acesteia a suferit o pierdere importanta.
In pofida reducerii profitului pe primul trimestru pe fondul crizei financiare, banca a anuntat ca isi va atinge tintele pe intregul an, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
 
Mentine tinta de profit anual
Banca a anuntat initial un profit net anual situat peste 150 de miliarde de forinti (540 mil. euro), insa aproape toti analistii considera aceasta tinta drept prea optimista.
OTP a depasit probabil asteptarile in cea mai mare parte pentru ca a schimbat modalitatea in care inregistreaza pierderile legate de pozitiile sale monetare strategice.
Veniturile nete din dobanzi au urcat cu 35%, pana la 158,1 mld. forinti (568 mil. euro), cu mult peste asteptarile ce indicau 136,9 mld. forinti, pe fondul unei marje nete de dobanda in crestere si al unei majorari a veniturilor din dobanda avand legatura cu creditele in valuta in urma deprecierii forintului. Portofoliul de credite al bancii s-a majorat cu 25% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa cresterea a fost in cea mai mare parte inregistrata pe fondul deprecierii forintului.
 
Deprecierea forintului si-a spus cuvantul
In acelasi timp insa, devaluarea monetara si recesiunea din Europa Centrala au afectat banca. „Ca urmare a deteriorarii mediului macroeconomic si a deprecierii semnificative a mai multor monede, calitatea portofoliului consolidat de credite s-a deteriorat remarcabil", au declarat oficialii OTP.
Cel mai grav afectata a fost subsidiara ucraineana a companiei, ce a inregistrat o pierdere neta de 9,1 miliarde de forinti. In Rusia, o alta piata dificila din cauza problemelor economice ale tarii, profitul net al OTP a scazut cu 81%.
Drept rezultat, subsidiarele straine ale bancii au inregistrat o pierdere neta dupa ce au avut o contributie de 30% la profitul operational al grupului in anul anterior.