Guvernul trebuie sa astupe in fiecare zi gaurile de la plasa legii salarizarii unice

Autor: Alina Pahoncia 20.05.2009
Angajatii din agentiile de reglementare si structurile de supraveghere finantate din surse proprii vor intra sub incidenta legii unice a salarizarii, a declarat ieri premierul Emil Boc.
Declaratia premierului vine dupa ce ministrul muncii Marian Sarbu a prezentat saptamana trecuta in Guvern o nota potrivit careia angajatii a 11 institutii finantate integral din venituri proprii, printre care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sau Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), nu ar fi intrat sub incidenta Legii unice a salarizarii. In nota nu se mentioneaza nimic despre Banca Nationala.
"Avem nevoie de o singura lege a salarizarii personalului bugetar. Toate persoanele care sunt platite din fondul public, direct sau indirect - nu acceptam formule de genul "venituri proprii, legi speciale". Acele venituri sunt in ultima instanta tot venituri publice, ale statului si in consecinta tot o lege unica vom avea pentru salarizarea tuturor persoanelor din agentiile si structurile guvernamentale si neguvernamentale", a spus Boc ieri dupa discutiile cu sindicatele privind elaborarea legii unice a salarizarii.
"Ideea a fost ca exista niste diferente de natura juridica. Includerea acestor 11 institutii in grila unica de salarizare inseamna incetarea aplicarii contractelor colective de munca de la fiecare institutie in parte. Este nevoie de solutii juridice, sarcina juristilor fiind de a gasi modalitati prin care acesti angajati sa treaca de la sistemul de salarii negociate prin contracte colective la salarii stabilite printr-o lege", a declarat pentru ZF secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu, cel care conduce grupul de lucru care va elabora legea unica. Reprezentantii CSSPP nu au dorit sa comenteze, in timp ce oficialii CNVM nu au raspuns solicitarii ZF. Salariul mediu brut lunar la CNVM a fost de 2.400 euro/luna in 2007.
Mocanu a precizat ca s-a decis deja la nivel guvernamental ca angajatii din cele 11 institutii sa fie inclusi in prevederile legii unice a salarizarii. "In general, cand cineva incearca sa-ti limiteze libertatile, faci tot posibilul sa iesi. Era de asteptat (ca reprezentantii celor 11 institutii - n.r.) sa nu fie de acord", a adaugat Mocanu.
Premierul a declarat recent ca ia in calcul asumarea raspunderii pentru legea salarizarii unice, care ar trebui sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii iunie.
 
Pensionarea la 65 de ani, decisa anul acesta
Banca Mondiala (BM) face presiuni pentru egalizarea varstei de pensionare intre femei si barbati la 65 de ani, pana in 2020, o decizie in acest sens urmand sa fie luata pana la sfarsitul anului, a declarat ministrul muncii Marian Sarbu, citat de Mediafax. El a precizat ca in acest moment varsta de pensionare este de 63,5 ani in cazul barbatilor si 57,5 ani in cazul femeilor. "Speranta de viata la pensionarii din Romania nu este egala cu cea din alte state cu care ne comparam. Sper sa-i conving de nevoia de adaptare la conditiile existente", a explicat ministrul la Realitatea TV. BM a recomandat autoritatilor la finele lunii martie sa ridice varsta minima de pensionare peste 70 de ani pana in 2050 si sa mentina contributiile la niveluri care corespund varstei actuale de pensionare pentru a reface echilibrul fiscal in sistemul de pensi. Conform Institutului National de Statistica, in 2007 speranta de viata a romanilor era de 75 de ani la femei si de 68 de ani la barbati.