Economia isi va continua declinul in T2 si T3, dar intr-un ritm mai scazut

Autor: Mihaela Claudia Medrega 24.05.2009
Rezultatele economice din Romania au fost in primul trimestru mai rele decat asteptarile, chiar si pentru cei care au avut prognoze pesimiste, iar cresterea PIB va continua sa fie negativa in urmatoarele doua-trei trimestre, spune Jeffrey Franks, seful misiunii FMI care a negociat acordul de finantare cu Romania.
El este mai putin optimist decat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considerand ca recesiunea din Romania este in forma de „U", economia urmand sa revina in teritoriul pozitiv spre finalul acestui an sau in 2010. Guvernatorul BNR vede o redresare mai rapida a economiei, estimand o evolutie in forma de „V" in ciuda contractiei din primul trimestru de 6,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. „PIB isi va continua declinul in trimestrele II si III, insa nu intr-un ritm la fel de puternic ca in primele trei luni. Nu a fost atins punctul minim, dar scaderile economiei vor fi din ce in ce mai mici, ceea ce ar putea indica o revenire", a declarat Franks, precizand ca are in vedere raportarea trimestru la trimestru.
Evolutia din parte a anului a luat prin surprindere chiar si pe cei mai pesimisti analisti, dupa ce in ultimele trei luni din 2008 economia era inca pe plus, cu o crestere de 2,9%. Franks se asteapta ca anul 2009 sa fie dificil pentru Romania, chiar si dupa incheierea acordului de imprumut, urmand sa creasca si somajul. Iar o seceta severa in acest an ar avea un impact negativ asupra PIB-ului, efectele nefavorabile urmand sa apara in special pe componenta sociala, in opinia reprezentantului FMI. Pentru acest an FMI anticipeaza o contractie a economiei de 4,1%, iar pentru 2010, vede stagnare.
 
Presiunea pe curs si perceptia de risc, in scadere
Acordul cu FMI a avut efecte pozitive asupra pietei financiare, iar presiunea asupra cursului si prima de risc pentru Romania vor continua sa se diminueze ca urmare a angajamentului principalelor grupuri bancare straine de a-si mentine expunerea, considera Franks.
„Am participat la intalnirea cu bancile-mama de la Bruxelles, iar acestea s-au angajat sa asigure capital suplimentar subsidiarelor din Romania pentru o capitalizare adecvata. Bancile au hotarat sa isi mentina expunerea totala si sa semneze scrisorile de angajament in 30 de zile. Acestea vor contribui la reducerea presiunii asupra cursului si la diminuarea costului riscului de tara."
Franks a precizat ca suma necesara pentru recapitalizarile bancilor, rezultata in urma testelor de stres, se ridica la circa 1 mld. euro, suplimentarile de capital urmand sa fie realizate in doua etape, respectiv in septembrie 2009 si martie 2010.
 
Deficitul extern si inflatia: semne bune si nu prea
Diminuarea deficitului de cont curent si a inflatiei sunt semnale pozitive, insa modul in care s-a realizat ajustarea si amploarea acesteia implica si aspecte nefavorabile, in opinia sefului misiunii FMI. „Ajustarea deficitului de cont curent este o veste buna, dar in acelasi timp este o veste rea, pentru ca s-a produs printr-un declin al importurilor si nu printr-un boom al exporturilor", a spus Franks. In timp ce exporturile au scazut in primul trimestru cu 19,4%, importurile au coborat mult mai abrupt, corectia fiind de 35,4%.
Franks a completat ca o alta veste buna vine din partea inflatiei, care s-a temperat in ultima luna, ramanand insa peste tinta BNR din acest an. „Declinul inflatiei este o veste buna, dar rata se afla, totusi, peste tinta bancii centrale. Vrem sa vedem o reducere suplimentara. In programul incheiat cu FMI, BNR a fost de acord ca va face tot posibilul sa aduca inflatia in tinta."
 
www.zf.ro - cititorii ZF au ales U
Cei mai multi dintre cititorii ZF considera ca economia isi va reveni sub forma literei U, potrivit unui sondaj derulat pe site-ul www.zf.ro. Astfel, peste 30% din cei aproape 1.100 de cititori care au participat la sondaj au mentionat litera U, in timp ce doar 18% considera ca economia isi va reveni sub forma literei V. Un sfert din respondenti considera ca economia va evolua sub forma literei W, un procent similar asteptandu-se sa stagneze la un nivel jos mult timp, sub forma literei L. Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, a declarat recent ca economia va evolua „sub forma de L". Izabela Badarau