Lemet reuseste sa ramana pe profit in primul trimestru

Autor: Ioana David 25.05.2009
Producatorul de mobilier Lemet din Campina a inregistrat in primele trei luni ale acestui an o cifra de afaceri de 14,9 mil. lei (3,5 mil. euro), in scadere cu 15% comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand a raportat afaceri de 17,7 mil. lei (4,7 mil. euro).
„In aceasta perioada am avut un profit net de 0,96 milioane de lei (0,2 mil. euro - n.red.), fata de 4,3 milioane de lei (1,2 mil. euro - n.red.) in intervalul similar din 2008", a spus Alexandru Rizea, directorul general al Lemet.
La nivel de retail, Lemet opereaza aproximativ 100 de unitati atat proprii, cat si in sistem de franciza. La finalul primului trimestru din 2009, in cadrul companiei lucrau 402 angajati, fata de 373 la finalul lunii martie din 2009. In 2008, compania a raportat o cifra de afaceri de 25 mil. euro, fata de 23 mil. euro cu un an in urma.
Scaderea vanzarilor si marjelor de profil este specifica majoritatii jucatorilor din industrie, si vine pe fondul crizei economice desi acestia au continuat extinderea anul trecut investind in noi unitati.
Dupa o scadere de circa 5% in primul trimestru al acestui an, Mobxepert si Elvila, principalii jucatori din domeniu, vad un declin de pana la 10% al rezultatelor in trimestrul al doilea, deoarece pe termen scurt nu se anticipeaza imbunatatiri zale climatului economic general sau scaderi ale costului creditarii care sa sustina redresarea consumului.
Grupul Mobexpert a raport in primul triemestru al acestui an o scadere de 5% a vanzarilor in lei, sub bugetul initial care prevedea mentinerea rezultatelor.
In euro, vanzarile grupului controlat de Dan Sucu s-au depreciat cu 20%. Din reteaua Mobexpert, singura in crestere a fost unitatea situata in zona comerciala Baneasa, situata vizavi de rivalul IKEA. In cealalta parte a Bucurestiului, magazinul din Militari nu a pierdut clienti, in conditiile deschiderii de catre austriecii de la kika a unei unitati in decembrie 2008. Un procent similar de scadere de 5% a fost raportat si de grupul Elvila, insa in primele doua luni ale anului. Piata interna de mobila este estimata la 1,3 mld. euro. Principalii jucatori sunt Mobexpert, IKEA, Elvila, kika, Noeset, Staer.