LIDL cumpara terenuri in toata tara

Autor: Mihaela Popescu 25.05.2009
Reteaua de magazine alimentare cu discount LIDL, care isi pregateste in acest moment intrarea pe piata romaneasca, nu a demarat inca constructia unitatilor, fiind in faza cautarii de spatii, potrivit reprezentantilor retailerului.
„In acest moment nu avem niciun magazin aflat in faza de construire. Momentan ne concentram eforturile asupra achizitionarii de spatii aflate in orasele cu peste 30.000 de locuitoria, au declarat reprezentantii LIDL Romania. Ei au precizat ca reteaua este interesata sa achizitioneze terenuri cu suprafete intre 4.000 si 8.000 de metri patrati si in acelasi timp ia in calcul posibilitatea inchirierii de spatii comerciale cu suprafete de peste 800 mp. Chiar daca nu au demarat constructia unui magazin, germanii se numara printre cei mai activi cumparatori din imobiliare, in conditiile in care reprezentantii autoritatilor publice din mai multe orase au confirmat ca LIDL detine terenuri pentru a incepe ofensiva in retailul local.
Mai mult chiar, actionarii retelei cu politica de discount au adus pana acum peste 70 mil. euro la capitalul social al subsidiarei locale, LIDL Romania, conform datelor de la Registrul Comertului. Compania a fost infiintata in 2003, insa dupa trei ani retailerul a amanat pe termen nedefinit planurile de lansare a retelei de discountere in Romania. Acestea au fost reluate in anul 2007.
Reprezentantii LIDL au confirmat ca pe lista oraselor in care compania va deschide magazine se afla Galatiul, informatie comunicata saptamana trecuta de autoritatile locale. Compania a precizat ca va deschide la Galati o unitate cu o suprafata de vanzare de 1.065 de metri patrati, insa nu a dorit sa mentioneze si valoarea investitiei in aceasta zona. Potrivit autoritatilor locale, investitia in magazinul LIDL din Galati va fi de 5 mil. euro, informatie infirmata de reprezentantii companiei. Primul spatiu al LIDL confirmat de autoritatile locale a fost in orasul Bistrita-Nasaud. Pe lista localitatilor vizate de retailer se mai numara Iasi, Medias si Slobozia, orase in care compania LIDL si-au manifestat interesul de a investi.
Pentru acest an, compania si-a planificat constructia unei cladiri de birouri in Chiajna, langa Bucuresti, urmand ca in 2010 sa inceapa constructia unui centru logistic cu o suprafata de 45.000 mp in aceeasi locatie, conform declaratiilor anterioare ale oficialilor LIDL Romania. Astfel, lansarea oficiala a retelei de discountere pe piata zona ar putea avea loc cel mai devreme in 2010. Planurile retailerului pentru Romania vizeaza dezvoltarea unei retele de peste 100 de magazine prin investitii de 150 mil. euro, potrivit unor informatii din piata neconfirmate pana acum de companie. Reteaua de discountere LIDL este detinuta de grupul german Schwarz, care opereaza si hipermarketurile cu discount Kaufland.