Rusia acuza dur Romania, dar Ministerul Economiei negociaza netulburat cu rusii. Cum comentati?

Autor: Roxana Petrescu 25.05.2009
OficIalii rusi acuzau dur la sfarsitul saptamanii trecute Bucurestiul in legatura cu declaratiile presedintelui Romaniei, Traian Basescu, despre Republica Moldova, in timp ce ministrul economiei, Adriean Videanu, discuta netulburat cu „tarii gazului" de la Gazprom detaliile tehnice care sa permia trecerea South Stream prin platoul Marii Negre.
In acest conditii, cat e de coerenta politica externa romaneasca in ceea ce priveste relatia cu Rusia? Daca Romania este acuzata atat de dur, poate negocia fara probleme in continuare la cel mai inalt nivel satisfacerea cerintelor Rusiei de traversare a teritoriului Romaniei sau a apelor sale teritoriale de catre conducta South Stream?
Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca Romania nu poate semna un tratat de frontiera cu Republica Moldova. „Cine isi imagineaza ca un sef de stat roman va semna un tratat in care sa consfinteasca pactul Ribbentrop-Molotov?", a spus presedintele.
De partea cealalta, Serghei Markov, directorul Institutului pentru Studii Politice si parlamentar din cadrul partidului premierului Vladimir Putin, a spus, in termeni duri, ca aceasta declaratie a presedintelui Romaniei este „pur si simplu, o rusine pentru Uniunea Europeana".
In acest timp, ministrul economiei, Adriean Videanu, negocia la Moscova colaborarea romano-rusa in energie, la cererea rusilor.
Pentru a contracara posibilitatea ca UE sa-si asigure independenta energetica fata de Rusia prin proiectul Nabucco, care aduce gaze din Iran, Moscova sustine cu toata puterea proiectul South Stream, care aduce gaze in Europa de Vest tot din Rusia.
Romania sustine oficial Nabucco, dar in ultimele sase luni, la solicitarea Moscovei, directori ai Transgaz, Romgaz sau reprezentanti din Ministerul Economiei s-au intalnit cu rusii.   
„Rusia isi apara interesele geostrategice si este foarte pragmatica in ceea ce priveste politica sa externa. Nu ne-a invitat nimeni in South Stream, dar au nevoie de acordul Romaniei pentru ca gazoductul sa treaca prin zona Marii Negre", este de parere Armand Gosu, analist politic pe spatiul ex-sovietic.
Potrivit acestuia, desi Gazprom este o companie controlata de statul rus, aceasta are interesele ei proprii, in timp ce politica externa a Rusiei se ocupa de interesele de stat in zona.
„Rusii analizeaza fiecare problema in parte si actioneaza in consecinta. Este o atitudine normala. Rusia este foarte pragmatica si se apara pe toate fronturile", mai spune analistul politic.
Joia trecuta, in interval de o ora si un minut, Ministerul Economiei si-a schimbat radical declaratiile fata de subiectul South Stream, iar zona Marii Negre a fost mai intai, apoi nu a mai fost subiectul discutiilor dintre Adriean Videanu si oficialii Gazprom.
„In cadrul intalnirii, reprezentantii Gazprom au solicitat Romaniei suportul tehnic pentru activitatile de foraj in Marea Neagra in vederea construirii conductei South Stream, primind asigurarile ministrului roman al economiei cu privire la disponibilitatea acordarii acestuia", se preciza intr-un prim comunicat al Ministerului Economiei.
In cateva minute, forma comunicatului era alta: „In cadrul intalnirii, reprezentantii Gazprom au solicitat Romaniei acordul pentru furnizarea unor date tehnice in vederea construirii conductei South Stream, primind asigurarile ministrului roman al economiei cu privire la disponibilitatea transmiterii acestora, in conformitate cu tratatele internationale in vigoare". 
Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei a fost vorba doar despre o simpla greseala de traducere. Adriean Videanu nu a putut fi contactat pentru declaratii suplimentare.
Cert este ca posibilitatea ca South Stream sa treaca prin Marea Neagra, mai precis prin zona economica exclusiva castigata de Romania la Haga, a fost indicata de mai multa vreme, chiar de catre un membru al echipei care a reprezentat Romania in procesul cu Ucraina. Cu toate acestea, chiar Videanu a declarat la scurta vreme dupa intalnirea cu Gazprom ca Romania nu a fost invitata oficial in acest proiect.
In afara de South Stream, proiect declarat de prioritate secunda pentru Romania, dupa Nabucco, dar din care fac parte multe state europene implicate deja in Nabucco, au mai fost atinse subiecte privind constructia depozitului de gaze de la Margineni, proiecte vizand constructia de centrale electrice, dar si posibilitatea demararii unor negocieri privind importurile de gaze din Rusia.