Ministerul Finantelor cere simulari de la banci pentru programul „Prima Casa"

Autor: Liviu Chiru 25.05.2009
Ministerul Finantelor a cerut mai multor banci inca de saptamana trecuta o serie de simulari privind costul creditelor, dar si categoriile de clienti care s-ar califica in cadrul proiectului „Prima Casa", care vizeaza revitalizarea pietei finantarilor imobiliare.
„Au fost discutii informale, niste schimburi de informatii care s-au derulat intre reprezentantii Ministerului Finantelor si mai multi conducatori de banci", a spus un bancher, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Discutiile au fost doar preliminare si noi runde urmeaza sa aiba loc, in conditiile in care Ministerul Finantelor - responsabil de dezvoltarea proiectului - este inca in faza de constructie a proiectului.
Lista completa a celor invitati nu se cunoaste, insa cel putin bancile de top au fost contactate.
Principalele probleme pe care bancherii le vad in aplicarea planului - asa cum a fost prezentat pana acum de oficialii guvernamentali - sunt nivelul scazut al avansului solicitat clientului, dar si posibilitatea de a obtine doar o reducere modesta a costului creditului.
Premierul Emil Boc a aratat saptamana trecuta ca li se va cere bancilor sa accepte un avans de numai 5% pentru clientii care achizitioneaza locuinte prin acest program. BNR le-a impus insa bancilor in toamna trecuta, cand a validat normele de creditare individuale, sa ceara un avans de cel putin 15%, dar si sa diferentieze clientii pe clase de risc.
„Daca va fi un produs special, se poate discuta pentru un avans mai mic. Cel mai probabil vor urma discutii cu toate partile implicate, inclusiv BNR", a comentat un alt bancher. Chiar daca BNR ar permite un avans mai mic, bancherii nu privesc cu incredere o asemenea masura.
„Un avans mic inseamna ca nimeni nu e motivat sa plateasca, in secunda doi se executa garantia statului. Vine impotriva logicii bancilor si a BNR de a cere un avans, astfel incat sa existe o cointeresare din partea celui care face achizitia sa plateasca ratele", comenteaza un alt bancher.
Posibilitatea de a ajunge la o reducere semnificativa a costului creditului ramane de asemenea incerta. Modul in care garantia statului va fi efectiv oferita nu a fost inca stabilit.
Bancherii subliniaza ca dobanda perceputa la credite depinde de costul la care pot fi atrase finantari, iar o garantie din partea statului nu poate reduce decat costul riscului, care la creditele garantate cu ipoteca are oricum o pondere redusa, reprezentand cel mult 1% din costul total. 
„Se discuta sa fie o finantare externa luata de banci, care sa fie garantata de stat", au spus surse bancare. Totusi, bancherii considera ca problema este acum mai degraba pe partea de cerere de imprumuturi si mai putin de oferta, unii jucatori neavand nevoie de inlesniri din partea statului pentru a obtine fonduri din strainatate. „Daca ar exista un activ la care sa te raportezi - spre exemplu titluri de stat pe 20-30 de ani - ai putea sa construiesti o dobanda apropiata ca nivel. Daca la titlurile de stat dobanda ar fi de 7% pe an, ai ajunge cu dobanda la credite la 9% pe an la lei, ceea ce ar fi atractiv", explica sursele citate. In prezent statul emite obligatiuni pe cel mult cinci ani, astfel ca bancile au costuri suplimentare pentru acoperirea riscurilor de dobanda, care se vad in final in costul creditului.
Bancherii chestionati de ZF concluzioneaza ca planul, asa cum a fost prezentat, se adreseaza unui numar relativ redus de clienti (avand in vedere valoarea relativ ridicata a creditului vizata de Guvern), iar avantajele pentru acestia ar fi modeste.