Ghetea: Daca BNR nu schimba normele de creditare, suntem blocati. Cum comentati?

Autor: Claudia Medrega 26.05.2009
Normele de creditare a populatiei ar trebui sa fie modificate de Banca Nationala pentru fluidizarea creditarii pe acest segment, luand in considerare si initiativa guvernului "Prima casa", considera Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Ar trebui ca BNR sa schimbe normele, altfel suntem blocati. Normele sunt cele din vara anului 2008, cand banca centrala avea alte obiective, de reducere a ritmului de crestere a creditarii. Acum sunt alte conditii de piata, de garantare. Sunt convins ca BNR va analiza normele. Vom vedea cum se pot aplica mai bine", a explicat Ghetea.
El a precizat ca programul "Prima casa" este "o idee foarte buna", dar a aratat ca Guvernul trebuie sa spuna care este exact schema pe care vrea sa garanteze, iar BNR sa analizeze cum se pliaza normele de creditare pe aceasta schema. Ghetea considera ca una dintre conditiile anuntate de guvern, respectiv avansul de cel mult 5%, poate fi indeplinita de banci atat timp cat este vorba de clienti cu venituri inalte, cu o situatie financiara buna si un loc de munca stabil.
"Sunt tineri care lucreaza la multinationale, la societati mari romanesti, care au salarii mari. Si ei trebuie sa ia "Prima casa", a mentionat Ghetea. El mentioneaza ca garantiile acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor sunt considerate colateral, in conformitate cu normele BNR, in proportie de numai 60%. Conducerea ARB s-a intalnit ieri cu reprezentantii BNR pentru a discuta proiectul "Prima casa".
Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpararea primei locuinte. Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 de milioane de euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.
Agentii imobiliari, dezvoltatorii si firmele din constructii considera ca garantarea creditelor pentru cumpararea primei locuinte ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar atentioneaza ca rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul si de reactia bancilor.
 
Nita: Se vor construi 50.000 de case
Proiectul "Prima casa" se va aplica pe o perioada de patru ani si prin intermediul acestuia vor fi construite circa 50.000 de locuinte, a declarat ieri Constantin Nita, ministrul pentru IMM, apreciind ca succesul masurii depinde de dobanzile la credite. "Discutam cu BNR si cu Asociatia Romana a Bancilor sa gasim mecanisme prin care acest program sa functioneze. Avem in vedere aplicarea programului pe o perioada de patru ani (...). Pentru primul an avem in plan sa fie construite 16.000 de locuinte sau sa fie cumparate, astfel incat in patru ani sa fie construite 50.000 de locuinte", a afirmat ministrul. Nita a precizat ca principalul scop al programului este efectul multiplicator asupra economiei. Mediafax