Rasturnari de situatie la varful asigurarilor generale: Omniasig urca pe primul loc; Adamescu pe trei

Ziarul Financiar 27.05.2009

Omniasig, companie detinuta de austriecii de la Vienna Insurance Group, a preluat in primul trimestru din acest an pozitia de lider al pietei de asigurari generale, ocupata de multi ani de Allianz-Tiriac. De asemenea, Astra, compania de asigurari a omului de afaceri Dan Adamescu, a devenit al treilea jucator din aceasta piata, inlocuind Asirom, dupa ce anul trecut a ocupat locul patru.

Omniasig a reusit sa urce pe primul loc deoarece a avut o scadere a afacerilor mai redusa decat cea inregistrata de fostul lider. In timp ce primele brute subscrise de Allianz-Tiriac pe segmentul asigurarilor generale au scazut cu 5,4% in primele trei luni, afacerile Omniasig s-au redus cu 0,13%. La nivelul intregii piete, insa, Allianz-Tiriac a ramas cea mai mare companie.

Pe asigurari generale, diferenta dintre primii doi jucatori este mica, de 8,1 mil. lei (1,9 mil. Euro), in conditiile in care Omniasig a incheiat primul trimestru cu prime brute subscrise de 331,6 mil. lei (77,7 mil. Euro), iar Allianz-Tiriac cu 323,5 mil. lei (75,8 mil. Euro).

In cazul Omniasig, desi primele aproape au stagnat, daunele au urcat cu peste 60%. Asiguratorul si-a majorat afacerile pe segmentul auto Casco (+6,9%), pana la 162,8 mil. lei (38,2 mil. Euro), dar a scazut usor pe segmentul RCA, cu 0,89% fata de aceeasi perioada a anului trecut, primele brute subscrise fiind de 103,3 mil. lei (24,2 mil. Euro), potrivit rezultatelor financiare date ieri publicitatii de catre asigurator.