Ministrul Nita catre banci: Sa incercam un profit mai mic, ca sa dam sange economiei!

Autor: Doina Anghel 28.05.2009
Ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita (PSD), a expus ieri bancherilor, la o dezbatere organizata la Parlament, o teorie radicala despre relansarea creditarii: „sa incercam o rata a profitului mai mica, ca sa dam sange economiei!", in vreme ce interlocutorii sai i-au replicat ca bancile si-ar pierde credibilitatea daca n-ar mai urmari profitul.
Nita, care este unul dintre responsabilii de programul „Prima Casa", anuntat saptamana trecuta de Guvern ca o masura esentiala pentru reluarea creditarii, le-a cerut bancherilor sa coboare din birou la tejghea sa vada care sunt conditiile in care se acorda credite „imemistilor".
„Sa mergeti sa vedeti in ce conditii se dau credite, cu 20% dobanda! In conditii de profitabilitate de 10%, cand un imemist are si alte cheltuieli", a spus Nita. „Acest lucru arata ca fiecare isi vede de interesul propriu si nu de interesul general. Pai daca un imemist munceste de ii sar capacele sa obtina profit, atunci si bancile ar trebui sa plateasca impozite mai mari. Nu cred ca in ultimii 10 ani bancile din Romania nu au avut profit, nu e corect ca sistemul bancar sa aiba profit, in timp ce ceilalti mor de foame", a mai spus Nita, care a conchis: „Sa incercam o rata a profitului mai mica, ca sa dam sange economiei!".
Bancherii au reactionat cu scepticism la propunerea ministrului social-democrat, Oana Petrescu, vicepresedinte al BCR, replicand ca bancile sunt societati comerciale, care nu vor finanta niciodata afaceri neprofitabile, pentru ca atunci clientii nu vor mai avea incredere. „Noi avem responsabilitatea sa finantam numai afaceri corecte si sustenabile", i-a spus Oana Petrescu ministrului. Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, a spus ca situatia nu este asa de „neagra" cum o vede ministrul, exemplificand cu CEC Bank, care a crescut creditarea in ultimii ani cu 20%, iar alte banci, precum Banca Transilvania, au coborat dobanzile la credite.
El spune insa ca, desi creditarea nu a crescut, „si din cauza cursului", nu se poate trage concluzia generala ca sistemul bancar nu finanteaza economia. „Cel putin la CEC, dar si la celelalte banci principala preocupare acum este pentru rambursarea creditarii, si apoi suntem preocupati pentru cei care vin", a mai spus el.
Despre „Prima casa", multe vorbe
Radu Ghetea le-a spus ieri parlamentarilor la o dezbatare privind reluarea creditarii ca programul guvernamental „Prima Casa" reprezinta un prim pas pentru revigorarea creditarii. Nita afirma ca sunt mai multe etape pana la finalizarea proiectului, iar blocajul in discutiile dintre guvern si banci este reprezentat de faptul ca nu se stie cine va finanta diferenta de la dobanda la comision.
„Eu trebuie sa modific inainte de toate legea fondului de garantare, dar ne-am blocat in discutii la cine finanteaza diferenta de la dobanda la comision", a spus ieri ministrul.
Programul „Prima casa", care a fost gandit de guvern pentru a sprijini tinerii in achizitionarea primei locuinte, fiind garantati maxim 60.000 de euro din creditul contractat de acestia, a fost subiectul principal al discutiei de ieri de la Parlament, la care au participat deputati si senatori din comisiile de buget-finante, reprezentanti ai ABR si ai Bancii Nationale.
Economistul-sef al BNR Valentin Lazea le-a spus parlamentarilor ca are „observatii si propuneri concrete" cu privire la programul Prima casa, dar pe care nu le-a mai prezentat in comisie, motivand ulterior ca nu sunt pentru presa.
El le-a mai spus parlamentarilor ca este un moment delicat in ceea ce priveste relansarea creditarii, iar politica „pasilor marunti" este cea mai indicata.
„Suntem intr-un acord cu FMI in care tintele sunt foarte stricte, prevederile sunt constrangatoare pentru politici, iar bancile sunt pentru proces de reechilibrare. Cuvantul de ordine trebuie sa fie prudenta", a spus Lazea.
El a aratat ca programul „Prima casa" este de dorit, dar trebuie vazut in ce parametri se incadreaza, pentru a nu incalca acordul cu Fondul.
Programul „Prima casa" reprezinta un prim pas pentru revigorarea creditarii si va sprijini construirea de locuinte, permitand si reluarea activitatii a sute de agentii imobiliare, potrivit presedintelui lui Radu Ghetea, care este si presedintele CEC.
„«Prima casa» este un proiect interesant, care va aduce ceea ce se asteapta toata lumea - reluarea creditarii -, iar prin construirea de locuinte se va relua activitatea a sute de agentii (imobiliare - n.n.)", a mai spus Ghetea, afirmand ca banca nationala ar trebui sa modifice normele de creditare a populatiei, pentru a se relua finantarea pe acest segment, mai ales in contextul initiativei „Prima casa".
Datele statistice arata ca in aprilie, in ciuda angajamentelor luate de banci, creditul privat a consemnat noi scaderi pe toate componentele. Soldul creditelor in lei contractate de companii a coborat cu 0,8% fata de martie, in timp ce cresterea ramasa fata de aprilie 2008 este de numai 6,5%.
Noul cod fiscal va fi prezentat in iunie
Ministerul Finantelor Publice va prezenta, la jumatatea lunii iunie, propuneri privind modificarea Codului fiscal, parlamentarii fiind dispusi sa se intruneasca intr-o sesiune extraordinara, daca dezbaterile se vor prelungi dupa incheierea sesiunii ordinare, a spus ieri, in timpul dezbaterii presedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.
Potrivit ministrului de finante, Gheorghe Pogea, Codul fiscal va fi aprobat in a doua parte a anului, dupa ce va fi discutat si cu partenerii sociali. Legea privind Codul fiscal a fost aprobata de Parlament la sfarsitul anului 2003 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2004, fiind modificata de mai multe ori in ultimii ani prin proiecte de lege sau ordonante de urgenta.