Autorizatiile pentru constructia de locuinte, minus 60%

Autor: Cristi Moga 27.05.2009
Numarul locuintelor pentru care au fost eliberate autorizatii de constructie in luna aprilie a acestui an a scazut cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 11.736 la 4.642, in conditiile in care majoritatea avizelor au fost emise pentru constructia de case individuale, reiese din datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, desi numarul autorizatiilor pentru cladiri cu destinatie rezidentiala a scazut cu doar 21,1%, de la 5.160 in aprilie 2008 la 4.071 in luna aprilie a acestui an, in fiecare din aceste imobile vor fi construite in medie cate 1,17 unitati locative (4.642 in total). Spre comparatie, in cladirile rezidentiale pentru care au fost eliberate autorizatii in luna aprilie a anului trecut trebuiau construite in medie 2,27 locuinte, respectiv 11.736 de locuinte in 5.160 de cladiri.
Explicatia vine din scaderea puternica a interesului investitorilor pentru constructia de locuinte destinate vanzarii, pe fondul reducerii preturilor si a dificultatilor de finantare a investitiilor imobiliare. Mai mult, doua din trei autorizatii eliberate in luna aprilie au fost emise in mediul rural (2.642), in timp ce in zona Bucuresti-Ilfov in aprilie au fost eliberate doar 450 de autorizatii, in scadere cu 44% fata de aceeasi luna a anului trecut.
Cea mai mica scadere a numarului de autorizatii eliberate in luna aprilie a avut loc in Oltenia, de 1%, iar cele mai multe autorizatii au fost eliberate in zona de Nord-Est - Moldova, unde au fost obtinute avize pentru constructia a 845 de cladiri rezidentiale. In perioada 2007-2008 numarul locuintelor pentru care au fost eliberate autorizatii crescuse in jurul valorii de 100.000 de unitati anual, ceea ce insemna ca industria constructiilor de locuinte ajunsese la valorile din perioada anilor ‘80, cel putin la nivelul autorizatiilor.
In acest an, numarul locuintelor finalizate va fi destul de ridicat, datorita proiectelor incepute in perioada 2006 - 2008. Insa, in conditiile in care de aproximativ un an investitorii au amanat inceperea lucrarilor la un numar ridicat de proiecte, anul viitor ar urma sa fie finalizate locuinte in special in proiectele a caror constructie va fi intarziata sau case individuale.