Fondurile europene au ridicat contractele Hidroconstructia la peste 350 de milioane de euro

Autor: Catalin Lupoaie 31.05.2009
Hidroconstructia, una dintre cele mai mari companii de constructii de pe piata locala, are in derulare proiecte contractate de peste 1.500 de milioane de lei (peste 350 mil. euro), majoritatea fiind cu finantare de la UE, din care pentru aproximativ 900 mil. lei (peste 210 mil. euro) este deschisa finantarea in anul 2009. "Pentru anul 2009 ne-am propus sa realizam o cifra de afaceri de peste 900 de milioane de lei (214 mil. euro - n. red.) cu o rata a profitului brut de 3,84 %. La definirea acestor cifre, precum si a tuturor celorlalti indicatori s-au avut in vedere pe de o parte volumul de lucrari deja contractate, dar si posibilitatea aparitiei unor eventuale disfunctionalitati datorate cu precadere efectelor crizei economice financiare", a declarat Romeo Bogdanovici, director in cadrul Hidroconstructia.
Compania si-a bugetat astfel pentru anul acesta o scadere de 2% a cifrei de afaceri fata de 2008, cand a realizat 919 mil. lei (250 mil. euro).
Cea mai mare pondere in businessul Hidroconstructia, circa 63%, este detinuta de lucrari de infrastructura, mai ales cele cu fonduri ISPA (alimentari de apa, canalizari, statii de epurare, statii de tratare, depozite pentru deseuri menajere, reabilitari ale sistemelor de irigatii), urmate de lucrari hidrotehnice si hidroenergetice, cu 36%.
Scaderea investitiilor private din constructii a condus la o crestere puternica a competitiei pe proiectele de infrastructura cu finantare de la UE, insa totodata au crescut si ofertele subevaluate.
"Restrangerea finantarilor din piata constructiilor a determinat cresterea concurentei pe segmentul de piata pe care ne axam cu prioritate cu impact negativ asupra raportului calitate/pret al lucrarilor executate", explica Bogdanovici, care ocupa si functia de presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Proiectele cu finantare ISPA au impulsionat afacerile Hidroconstructia in primul trimestru, care au ajuns la 156 mil. lei, dublu fata de nivelul de 84 mil. lei inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, in primul trimestru numarul de angajati al companiei a scazut cu 10%, pana la 5.000 de angajati fata de aceeasi perioada din 2008.
"Aceasta crestere de 1,8 ori mai mare se datoreaza atat angajamentelor asumate prin contractele incheiate, cu prioritate cele finantate din fonduri ale UE, cat si posibilitatilor de desfasurare a activitatii ca urmare a temperaturilor favorabile din prima parte a anului 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent", spune reprezentantul Hidroconstructia.
Cu toate acestea, Bogdanovici afirma ca exista in prezent o incertitudine in incasarea creantelor, in special la contractele care au componenta de finantare de la bugetul de stat si de la bugetele locale (consilii judetene, primarii), cu consecinte negative cu precadere in strategia de planificare a proiectelor aflate in executie.
Compania este implicata in lucrari de canalizare si alimentare cu apa, in Bistrita, Baia Mare, Craiova si Deva, precum si realizarea de gropi ecologice, in Iasi, Ramnicu Valcea si Pitesti.
Hidroconstructia a fost infiintata in anul 1950 si a fost privatizata in 1995, cand majoritatea angajatilor companiei au format Asociatia Hidrocon si au achizitionat pachetul integral de actiuni de la FPS (Fondul Proprietatii de Stat).