Subscrieri online la fonduri à la CNVM: formulare prin posta

Autor: Roxana Daniela Pricop 31.05.2009
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) solicita administratorilor care isi vand fondurile mutuale prin intermediul internetului sa verifice identitatea si resedinta clientului aflat la prima investitie, potrivit instructiunii privind distributia online emisa de Comisie.
Indelung asteptata de administratorii care nu apartin unui grup bancar, distributia prin internet a fost aprobata vineri de arbitrul pietei de capital. Menita sa simplifice subscrierea sau rascumpararea de titluri, procedura de distributie prin internet ramane in continuare stufoasa cel putin pentru investitorii aflati la prima subscriere.
Administratorul trebuie sa incheie cu investitorul un contract la distanta sau la sediul societatii care gestioneaza fondurile. Mai intai, acesta trebuie sa se asigure ca prima subscriere a titlurilor de participare se face numai dupa confirmarea primirii de catre investitor a prospectului simplificat si dupa transmiterea de catre client a unei declaratii prin care confirma faptul ca a primit, a citit si a inteles prospectul.
Apoi, administratorul trebuie sa verifice identitatea investitorilor, astfel trebuie sa solicite investitorului si sa primeasca: o copie a documentelor de identificare, documente de evidenta a locului de rezidenta, adresa de corespondenta postala si electronica, informatii privind contul bancar al investitorului. Aceste documente pot fi transmise de investitor prin posta clasica, pe cale electronica - cu conditia ca investitorul sa posede si sa aplice documentelor electronice propria semnatura electronica, sau personal la sediul administratorului, potrivit instructiunii. Mai apoi, administratorul trebuie sa confirme ca a primit documentele si sa trimita investitorului o scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.
Dupa ce a primit confirmarea, administratorul va trimite investitorului un plic sigilat cu numele de utilizator si parolele necesare cumpararii de unitati de fond prin internet. Plicul va fi transmis investitorului numai printr-un serviciu de curierat securizat sau va fi predat personal la sediul administratorului.
Dupa parcurgerea acestor etape, investitorul alimenteaza contul fondului mutual in care doreste sa investeasca cu o anumita suma de bani, iar a doua zi acesta va afla cate unitati de fond detine.